Pronađeni fosili kornjače veličine automobila | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Pronađeni fosili kornjače veličine automobila

Izvor: Tanjug | Foto: Tanjug | Datum:13.02.2020.

Fosili kornjače veličine automobila pronađeni su u sjevernom dijelu Latinske Amerike.

Vjeruje se da je kornjača naučnog imena stupendemys geographicus živjela na tom području prije sedam do 13 miliona godina.

Fosili su pronađeni u pustinji Tatakoa u Kolumbiji i regiji Urmako u Venecueli, prenosi BBC.

Prvi fosili ove kornjače pronađeni su 1970-tih godina, ali su životinje duge četiri metra i dalje misterija za naučnike.

Ove životinje veličine i težine salonskog automobila naseljavale su ogromne močvarne oblasti širom Južne Amerike, prije nego što su formirane rijeke Amazon i Orinoko.

Mužjaci su imali izdužen prednji dio oklopa, u obliku rogova, a duboki ožiljci na fosilima upućuju na to da su ih koristili kao koplja u borbi sa protivnicima.

Naučnici kažu da su pronašli oklop dug tri metra i donju vilicu, što im je dalo više podataka o ishrani kornjača.

Oni vjeruju da su džinovske kornjače živjele na dnu jezera i rijeka, zajedno sa džinovskim krokodilima, i hranile se različitim malim životinjama, biljkama, voćem i sjemenjem.

Njihova veličina bila je ključna u odbrani od ostalih predatora, a naučnici su pronašli jedan fosil u kojem je bio zaboden zub krokodila.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: