Vodopad Oteša u Foči: Kad priroda stvara remek-djela | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Vodopad Oteša u Foči: Kad priroda stvara remek-djela

Izvor: Radio Foča | Datum:13.04.2020.

Atraktivni vodopad Oteša posljednih dana među omiljenim je lokacijama Fočaka koji traže mir i bijeg od svakodnevice. Udaljen četiri kilometra od Miljevine, ovaj prirodni fenomen, smješten u hladovini stoljetne bukove šume, svojevrstan je turistički potencijal.

Mještani miljevskog sela Rataji kažu da u zadnje vrijeme kao nikada prije, ovaj kraj vrvi od posjetilaca.

Jedni se nadaju da je povećana posjeta okolini njihovog sela početak turističkog razvoja, što bi moglo da utiče i na poboljšanje kvaliteta života u tom području, dok drugi smatraju da bi veće interesovanje za netaknutu prirodu moglo da naruši ekološku sliku, te ugrozi mir i prirodnu oazu, za koju su donedavno samo rijetki znali.

Do dvadesetak metara visokog vodopada Oteša, sa kojeg se, niz strme stijene obrasle mahovinom, obrušava voda i dalje nastavlja tok ka Bistrici, stiže se automobilom, biciklom ili pješice.

Dijelom asfaltni i makadamski put do ove zelene oaze dio je biciklističke rute od Foče, preko sela Daničići, poznatog po Pješčanim piramidama, do Oteše smještene nedaleko od miljevskog sela Rataji, na 738 metara iznad mora.

Za one koji nisu ljubitelji dvotočkaša, jedan od orijentira je i raskrsnica, koja odvaja od magistralnog puta Sarajevo-Foča ka selu Jeleč, gdje se nalazi biciklistička signalizacija sa jasnim uputstvima.

Prateći dobro markiranu stazu stiže se do posljednjih 200 metara ove atraktivne rute. Strmom stazom, nastavlja se laganom šetnjom, tokom koje će, nakon par pređenih metara krivudavog puteljka, šum osušenog lišća zamijeniti huk vode koja se slijeva niz litice.

Pri samom dolasku prizor koji fascinira i pruža jedinstven osjećaj. Oblici, kolorit, pejzaž, koji ostavljaju bez daha.

Vodopad Oteša svoju  raskoš posebno ističe u proljeće, kada usljed topljenja snijega nabuja. Tokom ljetnih mjeseci nerijetko presuši, a u jesen ponovo plijeni ljepotom. Nezaboravni su i čarobni prizori u zimskim mjesecima kada zbog niskih teperatura vodene kapljice zalede, stvarajući ledeno remek-djelo prirode.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: