Central park – oaza prirode u kojoj ponovo pjevaju ptice | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Central park – oaza prirode u kojoj ponovo pjevaju ptice

Datum:21.04.2020.

Sredinom marta u Americi su uvedene mjere izolacije, koje traju do 15. maja. Kao i svi djelovi Amerike i čuveni simbol Njujorka, Central park, potpuno je drugačiji.

Pandemija koja je zaustavila brzi život u Njujorku, nije zatvorila zelena pluća grada – Central park, koji se prostire na 340 hektara.

Spisateljica Kerol Hatsel istakla je da je u Central parku u Njujorku mnogo mirnije i prijatnije, jer nema gužvi kao ranije.

Poznati park u ovo doba godine poseti mnogo turista iz celog sveta, oko 40 miliona godišnje, koji žele da uživaju u neobičnom buđenju prirode u parku, u pjevanju ptica i zalascima sunca. Neki dolaze da vide i spomenik Džonu Lenonu, poziraju ispred fontane koja podseća na uvodnu špicu iz serije Prijatelji.

Dejvid Bert je napisao knjigu o 200 vrsta ptica koje dolaze u ovaj dio Menhetna u proljeće, a koje su sada preglasne, jer nema ljudi i pasa da ih uplaše.

"Central park je sada ispunio svoj prvobitni cilj, da park postoji zbog oaze prirode, koji su osmislili arhitekti još 1850. godine. To je mjesto spasa za tolike ljude", istakla je Elizabet Smit, predsjednica udruženja za očuvanje Central parka.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: