Odjeća koja detektuje virus korona (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Odjeća koja detektuje virus korona (VIDEO)

Izvor: Nezavisne novine | Foto: Nezavisne novine | Datum:25.04.2020.

Stručnjaci sa "Massachusetts Institute of Technology" (MIT) razvili su novi tip laganih senzora koji bi mogli biti ugrađeni u odjeću i odmah detektovati da li je neka osoba zaražena korona virusom ili ne.

Mali senzori toliko su lagani i fleksibilni da ih je moguće ugraditi u bilo kakvu tkaninu, čak i onu najtanju koja se koristi u proizvodnji sportske odjeće, a podnose i pranje pa bi mogli imati dugotrajnu primjenu.

Prototip senzora na kojem rade naučnici sa MIT-a, moguće je ugraditi u samu tkaninu, ali i samo postaviti na tkaninu i, prema potrebi, prebaciti na drugu majicu, jaknu ili bilo koji drugi dio odjeće.

Senzori mogu pratiti vitalne znakove nosioca, poput disanja, otkucaja srca i temperature tijela, te podatke prebaciti na pametni telefon. Tako ljekari mogu pratiti šta se događa sa pacijentom i kad nisu u njegovoj blizini te tako, u slučaju pandemije korona virusa, sačuvati svoje zdravlje. Kako senzori u majicama pokrivaju veliku površinu tijela, ljekari mogu pratiti i promjene temperature u određenim dijelovima tijela nosioca.

Naučnicima je cilj te pametne senzore ugrađivati u sportsku odjeću, odjeću pacijenata u bolnicama, pa čak i u astronautska odijela kako bi se mogli pratiti njihovi vitalni znakovi tokom svemirskih misija.

Za sada rade na daljnjem razvoju prototipa i u pregovorima su s kineskim proizvođačem koji bi takve senzore mogao proizvoditi u većoj količini.

 


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: