Ponovo kiša meteora nad našim glavama – upravo prolazimo kroz rep Halejeve komete | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Ponovo kiša meteora nad našim glavama – upravo prolazimo kroz rep Halejeve komete

Datum:04.05.2020.

Dok je veći dio stanovnika planete prisiljen da većinu vremena provodi kod kuće, unutar svoja četiri zida, za to vrijeme se nad našim glavama odigrava pravi nebeski spektakl. Ove nedelje Zemlja prolazi kroz drevni rep Halejeve komete.

Prošle nedelje su stanovnici sjeverne polulopte mogli da posmatraju kišu meteora Lirida, a ove nedjelje će stanovnici južne hemisfere moži da uživaju u „zvezdama padalicama“ koji će obasjavati nebo – Eta Aquarids.

Vrhunac meteorske kiše će moći da se posmatra u ranim jutarnjim časovima 6. maja. Loša vest je da će 7. maja biti pun Mjesec, tako da nebo neće biti dovoljno mračno da bi se uživalo u jedinstvenom nebeskom spektaklu. Ali meteori će padati tokom cijele nedjelje, tako da će zainteresovani imati prilike da uživaju.

Stanovnici južne hemisfere imaće priliku da vide između 20 do 40 meteora na sat, ali oni na sjevernoj – posebno oni bliže ekvatoru – moći će da spaze samo 10 do 15 meteora na sat.

U oktobru ćemo ponovo proći kroz drevnu prašinu Halejeve komete, ali tada ćemo posmatrati kišu meteora nazvanu Orionidi. I ona je dobila ime po svom prividnom izvoru koji se nalazi pored zvezde Betelgez u sazvežđu Orion.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: