Savjeti za uspješno uzgajanje začinskog bilja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Savjeti za uspješno uzgajanje začinskog bilja

Datum:12.05.2020.

Ljekovito bilje se koristilo od davnina i, uprkos razvoju hemije nikada nije napušteno. Danas zbog koronavirusa mnogi danima na internetu traže idealnu kombinaciju čajeva ili napitka koji se pravi od voća i ljekovitog bilja. Kako bi vam svježe ljekovito bilje bilo nadohvat ruke i uspjevalo na prozoru ili terasi, istraživali smo kako se gaji i koje voli sunce, a koje hlad.

Nana, ruzmarin, žalfija, majčina dušica i origano su biljke koje preko cijele godine daju prinos. Za njih nema zime. Uspjevaju i napolju i u kućnim uslovima. Dovoljna im je jedna daska na prozoru, kutak na terasi, a naravno, sve se ljepše širi kada je u bašti. Uz malo nege i mašte, baštica začinskog bilja može biti najljekovitiji, najmirisniji i najdekorativniji dio našeg životnog prostora. 

Lavanda je korisna za mirisne kesice, nana za limunadu, žalfija za čaj, mirođija za čorbu, smilje za njegu lica, a matičnjak vole i pčele...

Začinsko bilje ne voli tvrdo tlo. Zemlja treba da bude propusna. Kada ga sadimo direktno u baštu to i nije problem, jer u bašti voda otiče, a, u uzdignutim lejama zemlja se još više cjedi.

Bitno je, takođe, kombinovati biljke, da jedna drugu ne bi ugušile. Nana i žalfija se dosta šire, pa ih treba saditi same ili malo dalje od drugih biljaka.

Biljke se mogu i grupisati. Kod grupisanja biljaka treba voditi računa o istim potrebama biljaka. Neke traže više toplote, a druge više vlage kao što su vlašac, origano i bosiljak. Saksija treba da bude plića a šira, ali pre sadnje prvo se uradi drenaža.

Važno je da korjen ne bude u vodi, ako previše zalijemo. Zato se koriste glinene kuglice a u supstrat se može dodati kokosov treset, koji daje dodatnu rastresitost i zadržava hranljive sastojke.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: