Šafran kao skupocjeni začin | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Šafran kao skupocjeni začin

Datum:14.05.2020.

On je najskuplji i najtraženiji začin na svjetu. Šafran je poznatiji i kao crveno zlato. Zbog toga ga neki šefovi kuhinja i čuvaju kao pravu vrijednost - pod ključem.


Gram najboljeg šafrana može dosegnuti i cijenu od 65 dolara, što je više od plemenitih metala. Vrijedan je i skupocjen zbog teškog procesa branja.


Naime, samo za 400 grama potrebno je ručno odvojiti oko 200.000 niti iz 70.000 šafrana Crocus sative. U Iranu se on proizvodi više od 3.000 godina. Od 250 proizvedenih tona šafrana svake godine u svijetu, čak 90% se proizvede u toj zemlji.


Neuporedivo manje količine ove aromatične biljke koja se koristi u pripremanju jela, ali i kozmetici te alternativnoj medicini, proizvele su se u Grčkoj, samo šest tona, duplo manje od toga u Afganistanu te po dvije tone u Maroku i Indiji.


Inače, sam začin dobija se iz vrha tučka, a kod određivanja njegovog kvaliteta najvažnija je, kako navode pojedini izvori, njegova moć bojanja jela.


Šafran cvjeta samo tri nedelje u cjeloj godini, a iz svake lukovice u sezoni može izrasti između dva do devet cvjetova ljubičaste do plave boje.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: