Šta ubija bakterije na odjeći – deterdžent ili vruća voda | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Šta ubija bakterije na odjeći – deterdžent ili vruća voda

Datum:14.05.2020.

Sve češće veš peremo na nižim temperaturama, što zbog ekonomičnosti, što iz straha da ćemo osjetljive komade uništiti na visokim temperaturama, ali stručnjaci tvrde da bi trebalo prestati sa tom praksom.

Sve više odjeće koju nosimo na etiketi ima oznaku da je pranje dozvoljeno na temperaturama do 30 stepeni. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi ako veš peremo na temperaturama nižima od 60 stepeni to moglo biti opasno po naše zdravlje.

Opasne bakterije, kao što je ešerihija koli na primer, lako se prenose preko odjeće a na donjem vešu mogu se zadržati i posle pranja na temperaturama od 60 ili 90 stepeni.

Bakterije su normalni stanovnici u crijevima čoveka, ali određeni sojevi izazvivaju mokraćne i crijevne infekcije i dovode do veoma teških oblika bolesti koje mogu imati i smrtni ishod.

Profesor Filip Tijerno, mikrobiolog na Univerzitetu u Njujorku, upozorava da donji veš lako može preneti ešerihiju koli iz crevnog trakta do mokraćnih kanala. Zato se onima koji vole da nose veš od delikatnih materijala koji ne mogu da izdrže pranje na 90 stepeni, preporučuje upotreba deterdženta koji u sebi sadrži i peroksid.

Takođe se savjetuje da dječju odeću obavezno treba prati na višim temperaturama kako bi se odstranile sve štetne bakterije sa nje.

Mnogima je pranje na 30 stepeni primamljivo zato što kratko traje, a samim tim je i štediljivije, ali treba imati u vidu da bakterije žive u ljudskom organizmu na tjelesnoj temperaturi od oko 37 stepeni, što znači da ih može ubiti samo viša temperatura.

Kada je u pitanju posteljina, stručnjaci savjetuju da jastučnice mjenjamo svaki peti dan, a čaršave na deset dana. Naravno, posteljinu treba prati na temperaturama višim od 60 stepeni.

Da bismo se dodatno obezbjedili i zaštitili od štetnih bakterija, savjetuje se i da bar jednom mjesečno praznu veš mašinu uključimo na program od 90 stepeni kako bismo uklonili nakupljene bakterije.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: