Bebe rođene u ukrajinskoj klinici za surogat majčinstvo moraju da čekaju da se otvore granice | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Bebe rođene u ukrajinskoj klinici za surogat majčinstvo moraju da čekaju da se otvore granice

Datum:15.05.2020.

Zbog zatvaranja granica tokom pandemije, pedesetak novorođenčadi koje su na svijet donijele surogat majke u jednoj kijevskoj klinici čeka da bude predato svojim „budućim“ roditeljima.

Informaciju o bebama koje čekaju svoje roditelje prenijelo je nekoliko ukrajinskih lokalnih medija pozivajući se na video-snimak koji je objavio „Biotekskom“ koji sebe predstavlja kao Kliniku za humanu reprodukciju iz Kijeva. Na snimku je prikazano 46 novorođenih beba koje su smeštene u hotelu „Venecija“.

Klinika se žali što usvojitelji zbog zatvorenih granica „nisu u mogućnosti da dođu po svoju djecu“, ali tvrde da ne moraju da brinu jer o „ovim slatkišima“ predano brinu medicinske sestre koje ih redovno hrane i izvode na svjež vazduh.

Roditelji čije su bebe donijele surogat majke u ovoj klinici dolaze iz Sjedinjenih Država, Kine, Velike Britanije, Nemačke i mnogih drugih zemalja, objašnjava se u videu.

Priča se ubrzo proširila po društvenim mrežama i tako stigla i do Ljudmile Denisove, parlamentarnog ombudsmana zaduženog za dječja prava.

Denisova se pobunila što se u ovom videu surogat majčinstvo reklamira kao „kvalitetan proizvod“, ali i „usluge“ koje pre svega dovode do zloupotrebe dečjih prava. Poslanica smatra da ovaj video sugeriše kako vlada ne čini dovoljno na zaštiti svoga naroda, kao i da Ukrajina „postaje zemlja koja poklanja novorođenčad strancima i ne može da utiče na njihovu budućnost“.

Inače, po ukrajinskim zakonima surogat majčinstvo nije izričito zabranjeno i nalazi se u nekoj vrsti legalne sive zone. Međutim, oni koji pružaju ovakve usluge mogli bi biti optuženi za trgovinu ljudima po važećim zakonima, ali čini se da zvaničnici nisu u stanju da stanu na put procvatu industrije surogat majčinstva u Ukrajini.

Pre nekoliko nedelja policija je izvršila pretres u jednoj privatnoj klinici za vještačku oplodnju koja navodno „prodaje bebe“ kineskim muškarcima. Tvrdi se da usvojitelji za sumu od 50.000 dolara dobijaju veštačku oplodnju surogat majke, ali i pravne usluge u pogledu obezbeđivanja lažnih papira o navodnim brakovima koji su potrebni da bi se dijete lakše odvelo u inostranstvo.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: