Oblutak, malč, mermer... Kako napraviti baštensku stazicu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Oblutak, malč, mermer... Kako napraviti baštensku stazicu

Izvor: RTS | Datum:07.06.2020.

Leto je pred vratima i, oni koji je imaju, u bašti provode sve više vremena. Osim cveća ili trave koju smo zasejali, bašta ispred ili oko kuće, uvek se može dodatno oplemeniti. Baštenske stazice su jedan od predloga za osveženje prostora oko doma.

Umesto skupe, betonske baštenske staze, ili one od asfalta, za koje morate angažovati majstore, možete da uštedite novac i vreme, i da sami, uz malo veštine sami napravite nešto ležerniji puteljak kroz vrt. 

Stazica može biti samo dekorativnog karaktera, a ako imate dovoljno prostora, možete napraviti pravu, široku stazu kojom je moguće kretati se dok uređujete baštu, zalivate cveće...

Prava ili vijugava staza, pitanje je ukusa, ali i raspoloživog prostora. Staza sa krivinama pruža dodatnu mogućnost za maštovitije uređenje.

Iskoristite šljunak i ukrasne ili obične ciglice da oivičite stazu. Cigle možete ukopati pod pravim uglom, ali i ivicama kako biste postigli maštovitiji izgled.

Izaberite između ravnog šljunka i onog drobljenog. Znajte sa je reč o materijalu koji je dugotrajan i koji zahteva samo redovno održavanje i otklanjanje izrasle trave, ako ste šljunak ređe posuli po zemljištu u vrtu. Možete se igrati kombinovanjem boja šljunka ili se odlučiti za jednu nijansu. 

Kada kupujete šljunak, pitajte koja količina je dovoljna za vašu stazu, izmerite na vreme dimenzije koje vam za stazu, vaše dvorište dozvoljava.

Napomena: Šljunak može biti nezgodan ako izaberete onaj sitno drobljen, zbog kamenčića koji mogu da zalutaju, a i čišćenje snega sa ovakve staze moglo bi da bude malo komlikovanije.

Ukrasne kamenčiće možete upotrebiti za pojedine delove staze. Na našem tržištu, može se nabaviti u pakovanju i od pet kilograma i više. Cena kilograma belog oblutka košta oko 200 dinara. 

Osim šljunka i ukrasnog kamenja možete koristiti i malč. I jedan i drugi materijal dostupni su u vrećama različite kilaže pa nije teško napraviti izbor koji odgovara Vašoj ideji. Malč je malo jeftiniji od šljunka ili kamena.

Kod nas se može nabaviti malč od seckanog drveta jele ili bora i njihove kore, i to u bojama kao što su crvena, žuta... Okvirna cena za 10 kilograma malča je 500 dinara. Jedna takva vreća biće dovoljna za pokrivanje staze u površini od jednog do 1,5 kvadratnih metara.

Jedan od tradicionalnih materijala je i drvo. 

Drvene tarabice mogu biti svojevrsna ograda oko staze u bašti, ali drvo se može iskoristiti i za sam put.

Uz drvo, ni kamen kao materijal za uređenje bašte ne gubi na popularnosti. Mogućnosti su različite. Možete koristiti kamene ploče različitih oblika, a u slučaju da volite malo više reda, možete nabaviti kamene ploče istih dimenzija.

Lomljeni žuti struganik, granitne ploče, ili druge verzije dekorativnih obloga od priodnog kamena, prisutni su na domaćem tržištu u raznim bojama i dimenzijama. Za baštenske staze, birajte one debljine oko tri centimetra. Tu su i štanglice od kamena, teraco pločice...

Mermerne ploče su skuplja verzija, koja takođe dolazi u obzir, za one koji vole luksuzniji i sjajniji izgled. 

Upoređujući materijale koje možete da koristite, imajte na umu da se oni organski vremenom brže oštećuju i imaju rok od oko pet godina, posle čega zahtevaju rekonstrukciju. Osnovni faktor koji utiče na staze od drveta i mala je voda, odnosno kiša i vlaga.

Kada sve još jednom izmerite, napravite skicu i nabavite materijal, krenite u avanturu, ali na zaravljenoj podlozi.

Na kraju, solarne lampice, zimzeleno ukrasno bilje ili sezonsko cveće, upotpuniće okvire vaše nove baštenske stazice. Biljke možete posaditi direktno uz stazu, a možete postaviti i saksije ili baštenske žardinjere od drveta ili keramike, što pruža mogućnost za češće promene.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: