Vatreni puž živi samo na jednom mjestu na planeti | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Vatreni puž živi samo na jednom mjestu na planeti

Datum:17.06.2020.

Jedna od najzanimljivijih i najređih vrsta puževa živi isključivo u radijusu od 100 kilometara u Maleziji. Zbog crveno-crne kombinacije „odjeće“ zovu ga vatreni, a putujuću kuću isključivo stacionira u hladnim i vlažnim šumama gde su mu oblaci blizu.

Platymma tweediei otkriven je 1938. godine na visoravnima Pahanga, na Malezijskom poluostrvu.

Nešto kasnije viđen je i kod jezera Temengor, a zatim i u saveznoj državi Kelantan. Ipak, stanište ove životinje ne izlazi iz radijusa od 100 kilometara zbog specifičnih uslova koje zahtjeva.

Ovaj puž voli isključivo hladno i vlažno podneblje, pa obožava šume koje „dodiruju oblaci“, to jest šume u delovima Malezije iznad 1.000 metara nadmorske visine.   

Najveći puž koji živi na tom terenu je crn, crna mu je i kućica, a izuzetak je njegovo stopalo koje je jarkocrvene boje koja podseća na plamen pa su ga prozvali vatreni puž. Kućica mu naraste do sedam santimetara u prečniku. 

Egzotičan izgled učinio je ovog puža pravom zvijezdom među kolekcionarima životinja iz cijelog svjeta. 

Nažalost, kako to obično biva kada se čovjeku nešto dopadne, upravo zbog velike popularnosti, ali i posebnih uslova koji su mu neophodni za život, vatrenom pužu prijeti istrebljenje.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: