Djed Jovan puni 90 i recituje pjesme iz djetinjstva | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Djed Jovan puni 90 i recituje pjesme iz djetinjstva

Izvor: RTRS | Datum:21.06.2020.

Djeda Jovana Radulovića iz Mahovljana kod Baljaluke samo dva završena razreda osnovne škole nisu sputavala da uči i stiče znanje. Puni devedeset godina, ali se i dalje sjeća svakog detalja iz svog života, pa čak i svake pjesme, koju sada prenosi svojim potomcima.


Dva razreda osnovne škole uspio je završiti kad je počeo Drugi svjetski rat u kojem je izgubio oca i starijeg brata.

Iako sa 13 godina postaje glava kuće i brine o majci, mlađem bratu i sestrama, želja za školovanjem je ostala.

- Meni je zapečaćeno '41, kad je učiteljica rekla: "Djeco, nastavićemo, možda, jednoga dana!" Nikada više nisam prešao školski prag. Ne zato što nisam želio, nego zato što su okolnosti bile takve - priča djed Jovan.

Ali ovo nije obeshrabrilo starinu Jovu. Učio je sam i od svakoga kad god je to uspio. Istorija i geografija su ga najviše interesovale.

Sve knjige i udžbenike brata, sestara i druge djece je pročitao. U pauzi oranja, Jovo je čitao. Kaže da je srećan čovjek jer je uspio da odškoluje brata, sestre i svoju djecu..

- Čovjek u komšiluku kaže: "Jovo, ti si lud čovjek. Što šklouješ svu djeu?'' A ja mu kažem, kad nisam mogao ja, neka uče oni - nastavlja priču starina.

Devedeseta je stigla ali Jovo se ne predaje. Ne žali ni za jednim terenutkom provedenim uz knjigu.

I danas pamti sve pjesme koje je učio još kao dječak a koje rado recituje svojim potomcima.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: