Vavilonci prvi koristili geometriju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Vavilonci prvi koristili geometriju

Izvor: SRNA | Datum:30.01.2016.
Drevni Vavilonci prvi su koristili sofisticiranu geometriju, 1400 godina ranije nego što se do sada mislilo, pokazuje novo istraživanje.

Vavilon - geometrija - Foto: ilustracija Istraživači su zaključili da su Vavilonci koristili geometrijske proračune za praćenje Jupitera na noćnom nebu.

Prethodno su otkriveni tragovi korišćenja ove matematičke grane u 14. vijeku u Oksfordu i Parizu, prenio je Bi-Bi-Si.

Autor studije koja je objavljena u žurnalu "Sajens", profesor Metju Osendrijver sa Univerziteta Humbolt u Berlinu, kaže da je otkriće iznenađujuće i fundamentalno za fiziku i sve grane koje koriste geometriju.

Drevni Vavilonci živjeli su na prostorima današnjeg Iraka i Sirije, a njihova civilizacija razvila se oko 1800. godine prije nove ere.

Glinene table sa znakovima njihovog pisma već su pokazale da je ovaj narod bio napredan u astronomiji.

"Oni su zapisivali izvještaje o onome što su vidjeli na nebu. To su činili u veoma dugom periodu, vjekovima", rekao je profesor Osendrijver.

Naučnici sada vjeruju da su Vavilonci razvili geometriju oko 350. godine prije nove ere.

Profesor Osendrijver proučio je pet vavilonskih ploča koje su iskopane u 19. vijeku, a sada se čuvaju u arhivu Britanskog muzeja.

Ti zapisi otkrivaju da su oni koristili četvorostrane oblike trapezoida za izračunavanje trenutka kada će se Jupiter pojaviti na noćnom nebu. Na ovaj način su izračunavali i njegovu brzinu i put koji je planeta prešla.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: