Domaća vakcina protiv gripa poslije 15 godina | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Domaća vakcina protiv gripa poslije 15 godina

Izvor: SRNA | Foto: Politika | Datum:30.07.2020.

Institut "Torlak" će, poslije 15 godina, ponovo proizvoditi 100.000 do 150.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa koja će na jesen biti dostupna građanima, rekla je danas direktor Instituta "Torlak" Vera Stoiljković.


Stoiljkovićeva je precizirala da će ta vakcina, nakon dobijanja dozvole za promet Agencije za lijekove biti na raspolaganju građanima tokom oktobra ili početkom novembra.

Ona je za RTS-a rekla da je "Torlak" i ranije proizvodio vakcinu protiv gripa, od 1962. do 2005. godine.

Stojiljkovićeva je rekla da je "Torlak" ušao u rekonstrukciju proizvodnih pogona zbog potrebe da budu usklađeni sa dobrom proizvođačkom praksom od 2005. godine.

On je dodala da se od 2009. godine "Torlak" priključio projektu za globalni akcioni plan Svjetske zdravstvene organizacije za proizvodnju vakcine protiv gripa i da je u taj proces ušao sa još 14 zemalja.

Stoiljkovićeva je napomenula da je Srbija jedna od tri zemlje koje su do kraja završile taj projekat, usvojile tehnologiju i došle do svoje vakcine protiv gripa.

"Vakcina je trovalentna, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija već blagih, koje se ogledaju u pojavi crvenog kruga, blagog otoka i blaže telesne temperature", rekla je Stojiljkovićeva.

Prema njenim riječima, "Torlak" je svakodnevno uključen i u borbu sa virusom korona, od kada se pojavio u Srbiji.

"Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart... Radili smo manji broj testova u tom trenutku, a onda 350 u toku dana, a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 analiza dnevno", rekla je Stojiljkovićeva.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: