Amazonska prašuma nestaje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Amazonska prašuma nestaje

Izvor: RTS | Foto: Tanjug/AP | Datum:08.08.2020.

Krčenje Amazonske prašume u Brazilu sve je intenzivnije, a tokom prethodnih 12 mjeseci stopa sječe šume porasla je 28 odsto.

Brazilski Nacionalni institut za istraživanje svemira naveo je da je na osnovu snimaka iz svemira primjetno povećanje krčenja džungle, koje se posebno pojačalo tokom mandata Žaira Bolsonara, čije je jedno od obećanja bilo da olabavi ekološke mjere i pojača eksploataciju područja.

Satelitski snimci omogućavaju da se brzo utvrdi novoiskrčena područja, pa je tako u posljjednjih 12 meseci posječeno 8.700 kvadratnih kilometara šumskih površina. Poređenja radi, 12 mjeseci prije toga (od jula 2018. do početka avgusta 2019. godine) iskrčeno je 6.800 kilometara kvadratnih.

Iako se sa satelitskih snimaka ne može utvrditi tačan uzrok krčenja, druge studije upućuju na to da se najveći dio sječe odvija protivzakonito, od strane rančera, ilegalnih drvosječa, rudarskih kompanija...

Krčenje Amazonske prašume ubrzava se od 2013. godine, posebno od dolaska Bolsonara na vlast.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: