Japanski gigant prekida proizvodnju laptopova | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Japanski gigant prekida proizvodnju laptopova

Izvor: Srpska info | Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija | Datum:11.08.2020.

Tošiba je tiho zatvorila svoj odsjek za prizvodnju prenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina.

Ova kompanija je prije dvije godine Šarpu prodala 80,1% udjela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Šarp to preimenovao u “Dynabook”. Preuzimanje je zaključeno, nakon što je i preostalih 19,9% dionica promijenilo vlasnika, piše b92.

– Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo ‘Dynabooka’, koji je odsad u cjelosti pod vlasništvom Šarpa – objavili su iz kompanije Tošiba.

Prvi Tošibini laptopovi 1985. godine su imali, za to vreme, moćne T1100 baterije koje se mogu mijenjati, mjesto za flopi-disk i 256 KB memorije. Cijena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 američkih dolara.

Tošiba je devedesetih i ranih dvijehiljaditih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti.

U trenutku prodaje Šarpu Tošiba je prodavala 1,4 miliona laptopova godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Rojters.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: