Mitraljez je izumio ljekar koji je najviše želio - mir u svijetu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Mitraljez je izumio ljekar koji je najviše želio - mir u svijetu

Datum:27.02.2016.

Da je američki ljekar Ričard Džordan Gatling, rođen na današnji dan 1818. godine, znao šta će njegov izum da uradi i kolike će živote odnijeti, vjerovatno ga nikad ne bi stvorio.

Ričard Džordan Gatling (Foto: Wikimedia Commons) - Ali, on je prisustvovao Američkom građanskom ratu i vojnicima koji su u to vrijeme više umirali od bolesti nego od puščanih metaka - oko 620 hiljada ljudi je umrlo samo od raznih infekcija na terenu.

Zato se Gatling nadao da će svojim izumom smanjiti brojnost vojski, a time i smrti na ratištu. Naivno je vjerovao da će, ukoliko jedan čovjek bude mogao njegovim izumom da nanese onoliko štete koliko bi nanijele stotine ljudi, nestati potreba za velikim vojskama u kojima se umire od bolesti i da će ratove voditi mali broj ljudi.

Oružje je, po njemu, dobilo ime “Gatlingov sistem“. Cilj mu je bio da se odjednom izbaci veliki broj metaka u kratkom vremenu, a njegov izum je imao skladište za municiju u obliku cilindra i okretao se ručno.

Rad na svom mitraljezu započeo je 1861. godine, a patentirao ga je 1862. Iste godine je predstavljen vojsci Unije koja je u cilju ispitivanja naručila 6 primjeraka, koji su, zajedno s projektima, izgorjeli u požaru.

Američka vojska je 1865. ponovo kupila Gatlingove mitraljeze i kratko ih koristila u ratu, da bi ih naredne godine uvela u naoružanje.

Koristile su ih i mnoge evropske zemlje, među kojima i Rusija, koja ih je koristila u Rusko-turskom ratu.

Osim mitraljeza, Gatling je izumio mašinu za sjetvu, parni traktor i brodsku elisu.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: