Četiri jednostavna načina da smanjite HOLESTEROL bez upotrebe lijekova | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Četiri jednostavna načina da smanjite HOLESTEROL bez upotrebe lijekova

Datum:22.12.2020.

Smanjivanje nivoa lošeg holesterola u krvi možete postići samo promenom navika u načinu ishrane.

1. Izbacite najgore masti

Po mišljenju stručnjaka, najgore su, takozvane "trans masti".

Ove masti nastaju tako što se u tečne masnoće dodaje vodonik kako bi se pretvorile u čvrsto stanje, a cilj je, pre svega, da se produži rok trajanja namirnica kojima se dodaju.

Proizvođači brze hrane su ih prihvatili oberučke jer se mogu koristiti više puta. I premda je pritisak javnog mnjenja toliki da trans masti nestaju iz proizvoda mnogih kompanija, ipak ih ima, naročito u pekarskim prioizvodima.

Zasićene masti takođe mogu biti rizičan uzrok povišenog holesterola, ali nutricionisti se slažu da smete jesti manje količine - do 4 žumanca nedeljno, a belanaca koliko god želite. Zato puter i punomasne sireve ne biste trebali da konzumirate više od jednom u 15 dana.

2. Jedite više boljih masti

Nezasićene masnoće obaraju holesterol - preporučuju se hladno cijeđeno suncokretovo i maslinovo ulje, kao ulje semenki grožđa i konoplje.

Dobre su i masne ribe - tunjevina, losos, haringa i skuša. Jedite više semenki i orašastih plodova.


3. Jedite hranu jarkih boja

Što su namirnice jačih boja, to je više blagotvornih sastojaka u njima - fitosteroli obaraju holesterol - znači, jedite povrće tamnozelenog lišća, šargarepu, paradajz, jagode, šljive, borovnice!

4. Ne jedite hranu sa rafiniranim sastojcima

Izbacite belo brašno, beli pirinač, beli šećer. Pripremajte sami hleb i obroke koristeći integralno brašno i pirinač, kao i ovsene pahuljice.

Kad već menjate ishranu kako biste se oslobodili lošeg holesterola, onda bi bilo dobro i da počnete da vodite računa o ukupnom broju kalorija koje dobijate iz masnoća.

 


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: