Poboljšajte imunitet: PET trikova za zimu bez prehlada! | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Poboljšajte imunitet: PET trikova za zimu bez prehlada!

Datum:21.01.2021.

Postoji mnogo načina za poboljšanje imuniteta, ali da li su svi podjednako efikasni? Izdvojili smo za vas pet načina:


1. Stavite bijeli luk u sve obroke

Da bi namirnica bila "superfood" (proizvod sa visokim sadržajem hranljivih materija), nije potrebno imati prekrasno ime i visoku cijenu. Bijeli luk je odavno poznat kao sredstvo za sprječavanje sezonskih bolesti, a tokom vremena ne gubi te osobine. To je prirodni antibiotik sa antivirusnim, antibakterijskim i antifungalnim osobinama. Poboljšava imunitet, a njegov aktivni sastojak, alicin, oslobađa se 10 minuta nakon sjeckanja. Zato sačekajte desetak minuta pre nego što bijeli luk dodate u hranu.

2. Uvjerite se da stomak dobro funkcioniše

Već je dokazano da je imuni sistem u direktnoj vezi sa digestivnim traktom. Dakle, potrebno je da održite visok nivo dobrih bakterija u crijevima, za koje su korisni probiotici, kao i mliječni proizvodi i kiseli kupus.

3. Pijte čaj od đumbira

Svježi đumbir je moćan antioksidant sa antiinflamatornim i antifungalnim svojstvima. Čaj sa đumbirom pomoći će u otklanjanju prehlade u početnoj fazi, zagrijavajući tijelo iznutra. Pored toga, smanjuje se temperatura i ubrzava eliminisanje toksina iz tijela. Uzmite komad korjena đumbira i isjecite ga ili narendajte. Prelijte vrućom vodom, dodajte parče limuna i sačekajte pet minuta. Možete dodati i kašiku meda.

4. Uzmite vitamin D

Poznato je da tijelo proizvodi vitamin D pod uticajem sunčeve svjetlosti. Shodno tome, u hladnoj sezoni mnogi doživljavaju nedostatak. Vitamin D je veoma važan za imuni sistem, pa čak i za psihološko stanje! Nalazi se u masnim ribama, jajima i nekim žitaricama, ali ne možete dobiti velike doze od hrane. Bolje je piti vitamine, piše ŽENSKI Magazin.

5. Bavite se sportom

Možda je ovo posljednja stvar koju želite u mračnim zimskim večerima, posebno ako imate čašu vina i seriju na drugoj strani vage... Ali sport ipak pomaže imunitetu! Kod prvih simptoma prehlade, obucite sportsku uniformu i idite na džogiranje. Redovno se bavite bilo kakvim sportom, samo nemojte da pretjerujete!


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: