Otkrivena ljubičasta boja iz perioda biblijskog kralja Davida | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Otkrivena ljubičasta boja iz perioda biblijskog kralja Davida

Izvor: RTS, TIME OF ISRAEL | Foto: RTS, TIME OF ISRAEL | Datum:30.01.2021.

Izraelski istraživači pronašli su na samom jugu te zemlje tri parčeta tkanine, obojena biblijskom „argaman“ – kraljevskom ljubičastom bojom, koje potiču iz perioda 1.000 godina pre nove ere, odnosno doba kralja Davida.

Obojene veoma skupocenom bojom, koja je bila vrednija od zlata, tkanine otkopane u dolini Timna nude novi uvid u drevnu plemićku klasu.

Ujedno, tkanine su najraniji dokaz o korišćenju skupocene boje na području Južnog Levanta i bacaju novo svetlo na kraljevstvo Edom, koje je postojalo pre 3.000 godina kada ga je, kako je opisano u Bibliji, pokorio kralj David.

„Ovo je vrlo rani period da se pronađe 'istinska' ljubičasta boja na tako čudnoj lokaciji, duboko u pustinji gde nismo mislili da su tako prestižni materijali korišćeni“, objašnjava za Tajms ov Izrael, profesor Erez Ben Jozef sa Univerziteta u Tel Avivu.

Otkriće nudi nov način razumevanja nomadskih naroda tog perioda u vreme formiranja drevnih kraljevstava Izraela, Edoma, Moava, Amona.

„Istinska“ ljubičasta boja „argaman“ korišćena je prvi pravljenju odeće za najviše plemstvo, a Stari i Novi zavet pominju da su je nosili kraljevi David i Solomon.

„Divna nijansa ljubičaste, činjenica da ne bledi i težina prozivodnje boje, koja se u izuzetno malim količinama dobijala iz određenih vrsta mekušaca, činile su da je bila najvrednija od svih boja, često vrednija i od zlata“, ističe dr Nama Sukenik.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: