SJAJNA PITA SA BOROVNICAMA: Voćna, sočna i UKUSNA! | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

SJAJNA PITA SA BOROVNICAMA: Voćna, sočna i UKUSNA!

Datum:03.02.2021.

Američka pita sa borovnicama ima izuzetan ukus, a njena priprema je poprilično laka. Prednost ove pite je njeno tijesto koje može da se koristi za bilo koje voće, ali naš izbor je kombinacija sa borovicama. Takođe, recept za fil je promenljiv na bilo koje voće.

Sastojci za testo:

400 grama brašna za pite i kolače

250 grama maslaca

3 kašike šećera

pola kašičice soli

1 dl hladne vode (najbolje je ohladiti u frižideru)
Sastojci za fil:

700 grama borovnica (idealno bi bilo da su sveže, ali mogu i smrznute)

2 kesice vanilinog šećera

4 kašike šećera

cimet (trećina kesice)

kašika limunovog soka

3 kašike gustina

polovina kore limuna, sitno izrendana

Preliv:

Žumance, kašika mleka, kašika šećera
Priprema:

Pomješajte u dubokoj činiji suve sastojke za testo i dodajte ohlađen maslac koji ste isjekli na kockice. Sjedinite sve to mikserom, a posle toga dodajte hladnu vodu i zamjestite testo. Na radnoj površini ga mjesite još malo, ali tek toliko da se sjedini. Podjelite na dva dijela, uvijte u celofan i ostavite u frižideru pola sata. (Ovo tijesto najbolje ''radi'' kada se ohladi u frižideru, a možete ga napraviti i dan ili nekoliko sati ranije i ostaviti da se hladi, a pola sata je nešto najmanje što bi trebalo da bude u frižideru.)

Dok se tijesto hladi, uključite rernu na 200 stepeni i pustite da se zagreje. Pomješajte sve sastojke za fil, pazeći da se borovnice ne raspadnu. Ako se desi da je fil mnogo gust, dodajte malo vode.

Izvadite tijesto iz frižidera, pospite malo brašna po radnoj površini i rastanjite oklagijom jedan dio tijesta tanko, nekih 5,6 milimetara. Stavite ga u okruglu tepsiju koja bi trebalo da ima obim oko 25 cm (one standardne tepsije za hljeb) ili modlu istog obima. Testo treba lijepo da prione, a ako krajevi vire, ne dirajte ih. Stavite fil sa borovnicama i ravnomerno ih rasporedite.
Uzmite drugi dio tijesta, rastanjite na isti način i istu debljinu i stavite preko borovnica i viljuškom spojite krajeve. Izbušite tijesto viljuškom na nekoliko mesta da bu fil mogao da ''diše''. Ukoliko želite izgled kao na slici, morate tijesto isjeći na tanke trake i poređati ih do polovine, a zatim vratiti svaku drugu unazad do polovine i staviti nove trake preko njih i tako raditi unakrsno dok ima testa.

Premažite miskom žumanceta i mleka i pospite šećerom. Stavite u rernu i pecite nekih sat vremena na 200 stepeni. Kada je pita gotova, ostavite da se ohladi nekih pola sata, 45 minuta. Možete je poslužiti uz sladoled od vanile.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: