Aromaterapija - opustite se uz mirisne note iz prirode | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Aromaterapija - opustite se uz mirisne note iz prirode

Izvor: NEZAVISNE | Datum:16.02.2021.

Aromaterapija najjednostavnije se može opisati kao korištenje aromatičnih ekstrakata biljaka i eteričnih ulja u svrhu kvalitetnijeg zdravlja. Prije korištenja bilo kojeg aromatičnog ekstrakta ili eteričnog ulja, vrlo je važno provjeriti kako ga koristiti sigurno.

Najjednostavniji način su mirisne svijeće i difuzori koji će vaš životni prostor ispuniti mirisnim notama, a blagodeti nekih od mirisa možete otkriti i u kuhinji.

KAKO OPUSTITI TIJELO I UM?
Uz jednostavne vježbe meditacije ili jogu, uz male rituale koji u nama bude osjećaj poznatog i utješnog, uz razgovor s najbližima i stručnjacima, jedna od metoda za opuštanje su mirisi, odnosno aromaterapija.

Za kojim mirisnim notama posegnuti kako biste s opustili ako osjećate tjeskobu i stres?

LAVANDA
Lavanda je jedno od najpopularnijih eteričnih ulja u svijetu aromaterapije, a ističe se ugodnim mirisom i neporecivim opuštajućim dejstvom, zbog čega ćete je pronaći u brojnim mirisnim svijećama i popularnim difuzorima sa štapićima, ali i u proizvodima za kupanje.

KAMILICA
Baš poput lavande, kamilica je biljka poznata po prepoznatljivom jednako opojnom i nježnom mirisu te opuštajućim i umirujućim svojstvima.

Topla kupka s dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja od kamilice ili čaj od kamilice samo su neki od jednostavnih načina na koje vam kamilica može pomoći da se, barem nakratko, opustite.

VETIVER
Vetiver je možda manje poznat od esencijalnih ulja lavande i kamilice, ali ne i manje djelotvoran.

Ulje vetivera dolazi iz travnate biljke vetivera porijeklom iz Indije. Ima slatkast zemljani miris, a u svijetu aromaterapije pomaže kod stanja anksioznost.

JASMIN
Ulje jasmina ima prekrasan cvjetni miris, zbog čega je jedno od najpopularnijih u parfemskoj industriji. Ipak, ispod prekrasnog cvjetnog mirisa krije se i njegov nevjerovatno opuštajuće dejstvo.

Za razliku od nekih drugih esencijalnih ulja koja se koriste za anksioznost, ulje jasmina smiruje nervni sistem, ali istovremeno ne uzrokuje pospanost, zbog čega se ističe kao odličan izbor za radno okruženje.

VALERIJANA
Valerijana je biljka koja se koristi još od antičkih vremena, a koja bi vam mogla pomoći upravo da se opustite i lakše zaspite. Može imati i blagi sedativni učinak na tijelo. Kako je koristiti?

Nekoliko kapi ulja valerijane u difuzoru biće sve što vam treba da lakše utonete u san.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: