Konobaru su kao rendgen: Čim kročite u kafić, odmah vas snime i procijene | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Konobaru su kao rendgen: Čim kročite u kafić, odmah vas snime i procijene

Izvor: novosti.rs | Datum:19.03.2021.

Kada uoče nekoliko stvari, to im je dovoljno da znaju da li je gost zahtjevan i neugodan ili sasvim suprotno, ljubazan i pristojan.


U prvih nekoliko minuta od vašeg ulaska u kafić ili restoran konobar je uspio da vas procijeni. Kako? Tako što pročita vaš govor tijela, sluša šta govorite i kako se odnosite prema njemu, ali i svom društvu. Tih nekoliko stvari dovoljno im je da znaju da li je gost zahtjevan i neugodan ili suprotno, ljubazan i pristojan.

Kako prenosi MSN, neke studije pokazale su da u doba korona virusa prvo gledaju koliko ste odgovorni, odnosno poštujete li mjere fizičke distance, da li nosite pravilno masku i da li koristite dezinfekcijske gelove za ruke.

Druga stvar koju primjete jeste da li ste na telefonu ili ste svu pažnju usmjerili na njega i ljude s kojima ste došli.

Ako ste tip koji ne koristi mobilni, automatski ste im draži jer imaju osećaj kao da ste, kako kažu, stvarni.

- To je vrsta ljudi s kojima volimo da razgovaramo, nešto prokomentarišemo. Čak i ako ne ostave bakšiš, puno je lepše posluživati takve ljude nego one koji ne dižu glavu od mobilnog - kaže Morgan Tejlor, konobar.

Osim odnosa prema njima, konobari će uvijek primjetiti kako se odnosite prema ljudima sa kojima ste u društvu, prema partneru, djeci...

- Najdraže su mi porodice sa djecom, volim da popričam sa njima, da ih uslužim i kratko da zabavim djecu - kaže Jakob Cohen koji već deset godina radi u ovoj struci.

- Žalosti me jedino što u novije doba roditelji djeci gurnu u ruke tablet ili mobilni i ignorišu ih dok piju kafu ili jedu.

Kada dođete u restoran, sami tražite sto za koji ćete sjesti? Nemojte raditi njihov posao. Najčešće imaju određeni raspored stolova i sjedenja, pa je najbolje da pričekate konobara koji će vas zatim smjestiti za jedan od stolova, zavisno od rezervacija i broja gostiju. Isto je i sa slaganjem prljavog posuđa na stolu. Ako mislite da im olakšavate posao jer ste odlučili da složite tanjire i pribor za jelo na hrpu nakon jela, niste u pravu – oni imaju svoj način raspremanja i ne vole da to neko radi umjesto njih.

Ako želite desert na kraju večere, pa ste ga naručili od prvog konobara koji je prošao? To je još jedna stvar koju primjete i koju ne vole. Na taj način samo ćete stvoriti zbunjujuću situaciju kada treba da vam donesu račun.

Otkad vas je smjestio za sto, pa sve do naplate računa, jedan konobar je vaš i držite se njega šta god da vam je potrebno. Ako ga nema, zamolite nekog od drugih zaposlenih da ga pozove.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: