Zašto je džin jedno od najzdravijih alkoholnih pića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Zašto je džin jedno od najzdravijih alkoholnih pića

Izvor: NEZAVISNE | Datum:24.03.2021.

Za početak riječ je o alkoholnom piću koje se dobija iz bobice kleke, smreke odnosno borovice, a ako još uvijek niste čuli izraz "kleka kao apoteka", riječ je o jako zdravoj “super namirnici” poznatoj po svojim ljekovitim svojstvima zbog čega se u srednjem vijeku često koristila u medicini.

No, ono što bi vas posebno moglo iznenaditi je i činjenica da džin, osim što je niskokaloričan dolazi s nizom benefita za naše zdravlje, ali i ljepotu pa, sljedeći put kad vam neko kaže da džin nije najbolje piće na svijetu, ponosno argumentujte jednom od sljedećih pet stavki:

Prigodan i ako ste na dijeti
Ne brinite za svoju liniju. Prema Lajvstrongu, džin je jedan od najmanje kaloričnih alkoholnih pića s 97 kalorija po čašici. Bobice smreke stupaju u akciju povećanjem broja enzima koji razgrađuju vašu hranu i pomažu u probavi. S druge strane, to se ne odnosi i na popularan džin-tonik pa pripazite s kojim ga sokovima miješate.

Bori se protiv bolesti jetre i bubrega
Zahvaljujući borovicama, džin pomaže sprečavanje zadržavanja vode u tijelu omogućavajući propuštanje više vode od bilo kojeg drugog alkohola. Drugim riječima, svi oni toksini i bakterije koje konzumirate kad pijete alkohol na ovaj se način lakše ispiraju iz vašeg sistema.

Dobar je i za vaše kosti
Ako patite od bolova u zglobovima ili kostima, biće vam drago čuti kako borovica može poslužiti kao efektan tretman protiv hroničnih bolova i upala poput artritisa. Tu uskače i popularan (bakin) recept grožđica namočenih u džinu koje možete držati u tegli, a samo nekoliko takvih grožđica dnevno riješiće niz neugodnih problema.

Više antioksidansa - manje bora
Iako vam ne savjetujemo (bar službeno) da svoju omiljenu kremu protiv bora zamijenite flašom džina, borovice su prepune antioksidansa što znači da pospješuju regeneraciju ćelija u vašem tijelu postižući zaglađeniji te zdraviji izgled kože.

Produžava vam život
Bobice smreke sadrže flavonoide koji su izvrsni za prevenciju bolesti srca i poboljšanje cirkulacije krvi tokom starenja. Ipak, to ne znači da će vam svaka čašica više dodatno produžiti život budući da će pretjerivanje imati itekako suprotan efekat.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: