Nestao najveći glečer na svijetu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Nestao najveći glečer na svijetu

Izvor: NEZAVISNE | Datum:18.04.2021.

Donedavno najveći glečer na svijetu A68, više nema taj status.

A68 je pokrivao oblast od blizu 6.000 kvadratnih kilometara kada se odlomio od Antarktika 2017. godine i bio je veličine Velsa.

Međutim, sada satelitski snimci pokazuju da je tog masivnog glečera više nema, odnosno da je razbijen u više manjih dijelova, za koje američki Nacionalni centar za podatke o ledu kaže da ih više i ne vrijedi pratiti, prenio je Bi-Bi-Si.

A68 se odvojio od Larson C ledene oblasti na ivici antarktičkog poluostrva i godinu dana je uglavnom mirovao, međutim, onda je počeo da pluta prema sjeveru i da ubrzava usljed jakih struja i vjetrova.

Težak milijardu tona, glečer je krenuo ka Južnoj Džordziji, britanskoj ostrvskoj teritoriji u južnom Atlantiku, sa plićacima gdje se istopi većina lednika.

Ovaj glečer je nekako uspio da izbjegne tu sudbinu, ali su ga umjesto ostrvskih plićaka, progutale toplije vode i više temperature vazduha u Atlantiku, i razbile ga u dijelove.

"Zapanjujuće je da je A68 trajao toliko. Razbio se na četiri, pet dijelova, a onda su se ti dijelovi dodatno razbili u još manje", rekao je Ejdrijan Lakmen, sa univerziteta u Svonsiju za Bi-Bi-Si.

A68 će najbolje ostati upamćen po prvom glečeru koji je postao "zvijezda" na društvenim mrežama, jer su ljudi iz cijelog svijeta kačili satelitske snimke lednika, zaključuje britanski medij.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: