Kina planira da do 2036. godine na Mesec pošalje svoje astronaute | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Kina planira da do 2036. godine na Mesec pošalje svoje astronaute

Izvor: RTS | Foto: RTS | Datum:29.04.2016.

Nakon Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država, Kina je 2003. godine je postala treća zemlja u svetu koja je poslala svog čoveka u svemir.

Krajem 2013. godine Kina je uspešno spustila svoju bespilotnu letelicu na Mesec, a do 2018. godine planira da na tamnu stranu Zemljinog prirodnog satelita pošalje svoju istraživačku sondu.

„Moramo u sledećih 15 do 20 godina da podignemo svoje sposobnosti kako bismo realizovali svoje ciljeve istraživanja Meseca sa ljudskom posadom i napravili veliki korak za kineski narod u iskorišćavanju svemira“, istakao je zamenik direktora Kineskog svemirskog programa.

Službeni list Čajna dejli objavio je da je ova izjava zamenika direktora Kineskog svemirskog programa prva službena potvrda da Kina razvija program istraživanja Meseca sa ljudskom posadom.

List je, pozivajući se na stručnjake, objavio da Kina mora prvo razviti dovoljno snažnu raketu da u Zemljinu orbitu podigne teret od najmanje 100 tona, a potreban joj je i razvoj naprednije tehnologije za lunarnu misiju, poput naprednih svemirskih odela.

Kineski predsednik nedavno je rekao da Kina želi da postane svemirska velesila, tako da je razvoj svemirskog programa jedan od prioriteta za Peking.

Prema službenim podacima kineski svemirski program ima godišnji budžet od oko dve milijarde dolara, što je samo desetina američkog.

Kina takođe priprema i lansiranje sonde na Mars 2020. godine.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: