Naša planeta dobija peti okean | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Naša planeta dobija peti okean

Izvor: RTRS | Datum:16.06.2021.

Na Zemlji postoje četiri okeana - Veliki tihi, Atlantski, Indijski i Sjeverni ledeni (arktički), ali zahvaljujući Nacionalnom geografskom društvu još jedan će se naći na kartama svijeta.
 

Prvi put poslije više od stotinu godina, Društvo je najavilo da će Južni okean, vodenu površinu koje okružuje Antarktik, prepoznati kao peti svjetski okean.

- Naučnici odavno znaju da postoji posebna ekološka regija oko Antarktika - izjavio je Aleks Tejt, geograf Nacionalnog geografskog društva.

- Iako je Nacionalno geografsko društvo na mapama i ranije označavalo ovaj okean, nije ga i zvanično priznavalo zbog nedostatka šireg sporazuma - pojasnio je on.

U međunarodnoj naučnoj zajednici još nije postignut dogovor o imenu i granicama ove vodene površine. Zvaničnici Nacionalne okeanske i atmosferske uprave (NOAA) rekli su da je Savezna agencija vodeno tijelo prepoznala kao peti okean još 1999. godine, kada je američki Odbor za geografska imena odobrio naziv "Južni okean". Međutim, kada su 2000. Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji (IHO) predložene granice okeana, nisu se složile sve članice organizacije. Inače, Međunarodna hidrografska organizacija jedna je od glavnih referenci Nacionalne geografije kada je u pitanju savjetovanje o imenima mjesta.

Inače, Južni okean je vodena površina koja se proteže od obale Antarktika do 60. stepena južne geografske širine. Južni okean sadrži područja koja se najbrže zagrijavaju na Zemlji, poput Antarktičkog poluostrva. Morski led na Južnom okeanu igra ulogu u određivanju okeanske cirkulacije i vremenskih obrazaca, a dalje zagrijevanje moglo bi da "poremeti globalnu klimu".
 
VIJESTI IZ I


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: