Izgradio rotirajuću kuću da udovolji ženi | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Izgradio rotirajuću kuću da udovolji ženi

Izvor: ATV | Datum:11.10.2021.

Kako bi udovoljio svojoj ženi koja je želela da iz porodične kuće ima pogled na sve strane, Vojin Kusić iz Srpca, po sopstvenim nacrtima izgradio kuću koja se okreće oko svoje ose.

Kada je završio sa gradnjom porodične kuće, žena Vojina Kusića iz Srpca nije bila zadovoljna rasporedom i zahtevala je da se promeni. To je podrazumijevalo da se izbijaju zidovi, prvo na spratu, zatim u prizemlju. Na kraju mu je dosadilo prigovaranje i stalno premiještanje, te je došao na ideju da napravi kuću koja se okreće oko svoje ose, priča graditelj ove neobične kuće u Rojtersovoj reportaži.

"I ulaz kuće se pomjera, pa ako vidiš da idu neželjeni gosti, ti okreni kuću na drugu stranu, valjda će se ljudi vratiti", objašnjavao je Vojin ženi svoju namjeru.

Obraćao se za pomoć građevincima i projektantima, ali kome god je ispričao šta mu je namjera nisu imali razumevanja za njegove zahtjeve. Jedno vreme je navodno odustao od ideje, ali je ipak nastavio da razmišlja kako bi sam mogao da dođe do željenog rezultata.

Smještena u plodnoj ravnici na ušću Vrbasa u Savu, nedaleko od mjesta Srbac, kuća se okreće oko svoje ose pri željenoj brzini, tako da se i pogled mijenja bilo na kukuruzna polja, bilo šumu i rijeku.

"Sve sam sam napravio, a pravio sam šest godina. Svaki dan pomalo. Meni se ne žuri nigdje", dodaje Vojin.

Kuća može za 24 sata da napravi pun krug, ali može i da se poveća brzina tako da se za samo 22 sekunde okrene za 360 stepeni.

Vojin kaže da su ga inspirisali srpsko-američki pronalazači, Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, s obzirom na to da potiče iz siromašne porodice i nije bio u mogućnosti da se školuje, pa je samouki pronalazač.

"Kada sam bio u bolnici, imao problema sa srcem, onda sam zamolio doktora, probajte mi produžit bar još godinu dana, pošto imam projekat kuće koja se okreće u glavi. Ako se ugasi ovaj kompjuter u glavi, ne znaju nastaviti dalje jer nemam to nigdje nacrtano", prisjeća se Vojin Kusić koji je konačno završio svoj originalni projekat.

Nažalost, Vojinova žena nije bila raspoložena da komentariše da li je zadovoljna kućom.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: