Zašto je heljda dobra za naše zdravlje | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Zašto je heljda dobra za naše zdravlje

Izvor: ATV | Datum:23.10.2021.

Nijedna druga žitarica ne sadrži tolike količine mineralnih sastojaka. Od njenog sjemena pravi se izuzetno hranljivo crno brasno, pa je krajnje vrijeme da uvrstite ovu namirnicu u svakodnevnu ishranu.

Heljda se skoro uvijek svrstava u žitarice iako je botanički gledano ona zeljasto povrće. Ima pozitivno dejstvo u liječenju bolesti krvotoka, proširenih vena, pucanja kapilara, slabe memorije, reume, dijabetesa i stomačnih oboljenja. Najrasprostranjeniji oblici korišćenja ove biljke su zrno heljde, kao i sušena stabljika i cvijet (za čaj).

Vitamini i minerali

Bjelančevine heljde su kvalitetnije od bjelančevina žitarica a u sebi sadrži vitamine B1 i B2, kao i vitamin P, koji je odličan za otpornost krvnih sudova. Nijedna druga žitarica ne sadrži tolike količine mineralnih sastojaka kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Od heljdinog sjemena pravi se izuzetno hranljivo crno brašno, koje može da se koristi za pravljenje kora, rezanaca i testa za hljeb, kao i kolača.

Dijetalna i ljekovita

Jela od heljde snižavaju visok krvni pritisak i to je jedan od najvećih kvaliteta i ljekovitih dejstava. Cvet heljde je dobar kao lek protiv kašlja i sluzi u gornjim disajnim putevima. Plod heljde je ukusan u svim kombinacijama. Mnogi ljekari su dokazali da je heljda idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela.

Kaša za mozak

Od heljdine prekrupe može da se sprema zdrava i ukusna kaša, koja spada u vrhunske dijetetske proizvode. Preporučuje se u normalnoj ishrani djece i odraslih, a posebno kod osoba koje imaju velike intelektualne napore, jer jača memoriju i koncentraciju. U Rusiji je zovu hranom studenata.

Baktericid

Svježi listovi heljde mogu da se stavljaju direktno na ranu ili posjekotinu, jer imaju izraženo baktericidno dejstvo. Najfinije heljdino brašno, pomiješano sa usitnjenim listom ove biljke, odličan je i ekološki bebi-puder, koji nježnu dječiju kožu štiti od infekcija.

Čajevi za liječenje arteroskleroze
Č

aj 1: Dvije kašičice osušenog lista heljde preliti sa 2 dl proključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procijediti. Piti dvije do tri šolje dnevno tokom četiri do osam nedjelja.

Čaj 2: Sušenu kašiku neoljuštenog sjemena heljde sipati u 2 dl vode i ostaviti da se kuva 10 minuta, a potom procijediti. Ovaj napitak treba piti mlak, po dvije do tri šolje dnevno. Može da se zasladi heljdinim medom koji djeluje umirujuće. Terapija traje tri ili četiri nedjelje.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: