Status slobodnog kraljevskog grada Novosađani kupili prije 274 godine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Status slobodnog kraljevskog grada Novosađani kupili prije 274 godine

Izvor: RTRS | Datum:01.02.2022.

Na današnji dan prije 274 godine Novi Sad je proglašen slobodnim kraljevskim gradom u okviru Austrougarske monarhije, od kad i nosi današnji naziv. 
Novi Sad                                    Foto: RTRS


Status slobodnog kraljevskog grada su od austrougarske carice Marije Terezije otkupili za 80.000 rajnskih forinti najbogatiji građani tadašnjeg Petrovaradinskog šanca.

Petrovaradinski šanac tada je u najvećem dijelu bio nastanjen Srbima.

Na pregovore u Beč sa Marijom Terezijom otišlo je nekoliko bogatih Srba i dva Nijemca.

Austrougarska carica je poslije dugih pregovora, 1. februara, 1748. godine izdala edikt, u kome je napisala, da "Božijom milošću i silom kraljevske moći" Petrovaradinski šanac stiče status slobodnog kraljevskog grada i dobija današnji naziv.

Prestižni status omogućio je Novom Sadu brži razvoj, a tokom velikog dijela 18. i 19. vijeka grad je bio središte kulturnog, političkog i društvenog života cjelokupnog srpskog naroda koji u to vrijeme nije imao svoju državu.

Od 1998. godine 1. februar se i zvanično obilježava kao Dan grada Novog Sada.

Zaslužnim građanima Novog Sada na taj dan uručuje se Februarska nagrada, za doprinos i promociju slobodarskih vrijednosti.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: