Koliko dugo dizel i benzin mogu stajati u rezervoaru? | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Koliko dugo dizel i benzin mogu stajati u rezervoaru?

Izvor: Agencije | Datum:24.03.2022.

Nažalost, dugo stajanje goriva u automobilskom rezervoaru ne možemo upoređivati sa kvalitetnim vinima, koja vremenom dobijaju na kvalitetu ako su odložena na ispravan način.

Naime, benzin i dizel ne mogu predugo stajati u rezervoarima, odnosno mogu, ali u tom slučaju će izgubiti svojstva i ako nakon mjeseci nekorišćenja startujete automobil, moglo bi da bude problema, piše "Revija HAK".

Benzin u rezervoaru bi trebalo potrošiti nakon najviše dva do tri mjeseca od sipanja. U suprotnom, postaće samo tečnost koja bi mogla da našteti vašem motoru.

Dizel u rezervoaru za gorivo može da "izdrži" jednako kratko. U biodizelu, sa kojim se miješa dizel, ima bakterija, koje će stajanjem početi da djeluju na gorivo i da stvaraju muljeviti talog. Tada je moguće da dođe do korozije rezervoara goriva ili začepljenja sistema dovoda goriva.

Dizel u rezervoaru trebalo bi potrošiti za otprilike tri mjeseca, a najkasnije do šest mjeseci poslije sipanja.

Sve ovo su, naravno, uopštene preporuke jer niko ne zna koliko goriva ima u vašem automobilu, kolike su temperature i koliko je kiseonika u rezervoaru.

Kako prepoznati da je gorivu istekao rok trajanja?

Prvi pokazatelj je uključena lampica motora, koja, naravno, može svijetliti i zbog bezbroj drugih razloga. Savjet je da u tom slučaju odvezete svoje vozilo u servis gdje će pronaći uzrok problema.

Takođe, motor može da ima probleme sa paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Ako se utvrdi da je "pokvareno" gorivo uzrok, potrebno ga je izvući iz rezervoara.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: