Snimljena fotografija Sunca od 83 miliona piksela | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Snimljena fotografija Sunca od 83 miliona piksela

Izvor: RTRS | Datum:28.03.2022.

Evropska svemirska agencija (ESA) i NASA solarni orbiter snimili su slike Sunca otkrivajući najfinije detalje spoljašnje atmosfere naše zvijezde, korone.


 

Slike su snimljene 7. marta, kada je letjelica prelazila između Zemlje i Sunca na udaljenosti od otprilike 75 miliona kilometara, na pola puta između našeg svijeta i njegove matične zvijezde, navodi ESA u saopštenju, prenosi portal „Spejs“.

Fotografije pokazuju detalje kao što su Sunčev disk i spoljna atmosfera, a ujedno su i najdetaljnije fotografije Sunca ikad snimljene.

Među fotografijama je i ona koju je snimio SPICE instrument (Spectral Imaging of the Coronal Environment), a koja je prva takva fotografija Sunca u posljednjih 50 godina.

Koliko je zapravo detaljna fotografija, možda najbolje govori podatak da je sastavljena od 25 individualnih fotografija koje su snimljene jedna za drugom tokom perioda od četiri sata. Ukupno, finalna fotografija ima više od 83 miliona piksela.

SPICE je dizajniran kako bi pratio slojeve Sunčeve atmosfere, mjerio različite spoljne dužine ultraljubičastog svjetla, ali i mjerio temperaturu Sunca.

Tako je nastala i veoma zanimljiv snimak koji Sunce pokazuje u različitim „bojama“ odnosno temperaturama pojedinih slojeva i spojeva. Tako ljubičasta boja odgovara vodoniku na temperaturi od otprilike 10 hiljadu stepeni Celzijusa, plava ugljeniku na 32 hiljade stepeni, zelena kiseoniku na 320 hiljade stepeni, a žuta neonu na 630 stepeni.

Fotografije će omogućiti naučnicima da prate nevjerovatno snažne erupcije koje se događaju u Sunčevoj atmosferi, ali i da prouče kako se temperatura mijenja, ovisno o sloju atmosfere.

Naime, obično temperatura pada kako se udaljavamo od vrućeg predmeta. No, kod Sunca je situacija drugačija. Na samoj površini ove zvijezde, temperatura je 5.000 stepeni Celzijusa, dok se u njegovoj atmosferi penje na čak milion stepeni.

Fotografiju Sunca od 83 miliona piksela možete pogledati OVDJE.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: