Kod Niša otkriveni najstariji ostaci neandertalca u Istočnoj Evropi | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Kod Niša otkriveni najstariji ostaci neandertalca u Istočnoj Evropi

Izvor: RTRS | Datum:07.04.2022.

U pećini Velika Balanica u Sićevačkoj klisuri kod Niša otkrivena su četiri zuba stara oko 300.000 godina, koji su pripadali najmanje dvojici neandertalaca, saopštio je Filozofski fakultet u Beogradu.


 
Rekonstrukcija neandertalaca (foto: EPA/ FEDERICO GAMBARINI)


Riječ je, kako su naveli, o najstarijim fosilnim ostacima neandertalca u istočnoj Evropi i drugim najstarijim ljudskim fosilima u Srbiji, tek nešto mlađim od pola miliona godina stare donje vilice čovjeka iz Male Balanice, otkrivene 2007. godine.

Ostaci neandertalca do sada su u Srbiji bili identifikovani samo na jednom lokalitetu, obližnjoj pećini Pešturina, u kojoj su 2015. godine otkriveni jedan zub i fragmentovana kost podlaktice neandertalca.

 

 

Velika Balanica, Serbia, has deposits including early Neandertal teeth dating to around 290,000 years ago. Stone tools in the same layers are similar to those found in sites of the Levant near the same time, suggesting the populations were connected.
Photo: Rade Vesović pic.twitter.com/O28mUtIzgM

— John Hawks (@johnhawks) March 25, 2022 " class="img-responsive">

 

Najdrevniji ostaci neandertalaca, starosti između 300.000 i 500.000 godina, identifikovani su na području zapadne Evrope, a vremenom se njihov areal proširio sve do zapadne Azije.

Njihovo prisustvo u Velikoj Balanici prije oko 300.000 godina predstavlja najraniji dokaz njihovog širenja prema istoku.

Na teritoriji Balkana prije 300.000 godina najvjerovatnije je, kako je istaknuto, došlo do kontakta evropskih i bliskoistočnih populacija.

Analiza zuba objavljena je u časopisu "Džurnal of hjuman evolušn", jednom od vodećih časopisa koji objavljuje radove iz oblasti evolucije čoveka.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: