Pronađen drevni grad Maja potopljen u jezeru | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Pronađen drevni grad Maja potopljen u jezeru

Izvor: RTRS | Datum:07.04.2022.

Naučnici su na dnu jezera u Gvatemali pronašli kompleksni grad drevnih Maja koji, najvjerovatnije, datira oko petog vijeka nove ere.


 

Grad, kao i ostatke ceremonijalnih centara, kuća i drugih građevina pronašla je grupa naučnika iz raznih zemalja na dubini od 12 do 20 metara ispod vode u Atitlanu, najvećem jezeru u Gvatemali, prenijeli su meksički mediji.

Tokom vremena grad se našao pod vodom, vjerovatno zbog tektonske aktivnosti, jer zauzima površinu vulkanskog porijekla na nadmorskoj visini iznad 1.500 metara.

Podvodnim istraživanjem bavili su se arheolozi iz Argentine, Belgije, Gvatemale, Španije, Meksika i Francuske koji su došli do zaključka da je ukupna površina naselja mogla dostići 60.000 metara kvadratnih.

Očekuje se da se u budućnosti u rejonu Atitlana može pojaviti muzej, gdje će biti predstavljen digitalni model drevnog grada.

Civilizacija Maja dostigla je vrhunac u periodu od 300. do 900. godine nove ere, a propala je u trenutku kada su Evropljani otkrili Ameriku.

Gradovi ove drevne civilizacije nalazili su se na teritoriji današnjih zemalja Belize, Honduras, Gvatemala, Meksiko, Salvador.

Početkom februara 2018. godine postalo je poznato da je primjena laserskih radara pomogla naučnicima da pronađu oko 60.000 građevina Maja sakrivenih u džunglama na sjeveru Gvatemale.

Prema preliminarnim procjenama, u tim gradovima moglo je da živi oko 10 miliona ljudi.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: