110 godina od potonuća Titanika | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

110 godina od potonuća Titanika

Izvor: RTRS | Datum:15.04.2022.

U engleskom gradu Sautemptonu danas će biti obilježeno 110 godina od potonuća čuvenog prekookeanskog broda Titanik.


 

Najveći i najluksuzniji brod sa početka 20. vijeka "Titanik" potonuo je na današnji dan 1912. godine kada su poginule 1.523 osobe.

Građani Sautemptona će odati počast poginulima kada je potonuo brod težak 46.000 tona u sjevernom Atlantiku.

Titanik je nosio i nadimak "Nepotopovi", a nestao je u talasima sjeverog Atlantika 15. aprila 1912. godine nakon što je na svom prvom prekookeanskom putovanju udario u ledeni brijeg.

Među poginulima je i 549 stanovnika Sautemptona.

- Priča o Titaniku upisana je u Sautempton poput ureza u kamenu i ne samo zato što je napustio našu luku u aprilu 1912. godine. Veći razlog je što je veliki broj članova posade živio ovdje - rekao je zvaničnik iz Sautemptona Endi Skiner.

Tokom dana biće položeni vijenci na spomenik mašinstima sa Titanika u Sautemptonu.

Brod je prevozio neke od tada najbogatijih ljudi svijeta, kao i stotine iseljenika iz Britanije, Skandinavije i cijele Evrope, koji su htjeli da započnu novi život u SAD.

Smještaj za putnike prvog razreda bio je vrhunac udobnosti i raskoši, sa teretanom, bazenom, bibliotekom, restoranima i kabinama.

Bežična telegrafija visoke snage omogućavala je putnicima slanje telegrama, kao i komunikaciju sa drugim brodovima.

Iako je Titanik imao napredne bezbjednosne faktore poput vodonepropusnih pregrada i daljinski zatvaranih vodonepropusnih vrata, zbog zastarjelih pomorskih bezbjednosnih propisa imao je čamaca dovoljno za samo 1.178 ljudi, što je bila tek trećina njegovog kapaciteta.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: