Naučnici otkrili novu vrstu pećinske kozice na području Popovog polja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Naučnici otkrili novu vrstu pećinske kozice na području Popovog polja

Izvor: Tekst: Anja Kos mag. ekol. biod. , dr. Teo Delić, dr. Maja Zagmajster (SubBioLab, Univerzitet u Ljubljani) | Foto: Teo Delić, Ester Premate | Datum:15.04.2022.

Pećine i špilje područja Jugoistočne Bosne i Herzegovine poznate su zbog izuzetno bogate pećinske faune. Ali još uvijek otkrivamo nove vrste koje žive na tom području. Istraživači su u toku naučnog opisa nove vrste pećinske kozice, koja živi na području Popovog polja i Južne Hrvatske. Pozivaju sve zainteresovane, da pomognu u odabiru naučnog imena za nju i glasaju za naučno ime, koje im se najviše sviđa ili ga smatraju najprimjerenijim.ili kao link: https://forms.gle/kQKEtT2P4AhWeKEG9 

 

SLIKA KOZICE


Nova vrsta pećinske kozice pronađena je na pet lokacija na području Popovog polja (Bosna i Hercegovina) i južne Hrvatske. Tipski lokalitet, odnosno lokalitet primjerka koji služi za naučni opis nove vrste, biće pećina u Popovom polju.Tokom terenskih ekspedicija u sklopu projekta SubBIOCODE, istraživači su pronašli brojne jedinke, što je omogućilo detaljan i pouzdan naučni opis osnovan na morfologiji (fizičkim značilnostima) i molekularnim podacima.

 


SLIKA ISTRAŽIVANJA


U podzemnim vodama dinarskog krša postoji najveća raznolikost vrsta kozica u evropskim slatkim vodama. Najmanje pet vrsta pećinskih kozica može se naći u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, a često žive čak i u istoj pećini. Ove ljupke blijede kozice odlični su plivači i teško ih je uhvatiti. Da bi došli do njih,  potreban  je vrlo naporan terenski rad u pećinama, neke od njih su vrlo zahtijevne, blatne i mokre. Tokom istraživanja često pomažu speleolozi i ljudi, koji poznaju teren i lokacije pećina i špilja. SLIKA ŽIVOTINJE
U području sliva rijeke Trebišnjice živi puno različitih podzemnih životinja kao što su različni vodneni račiči, puževi, podzemni mnogočetinaš, dinarski južni špiljski školjkaš i čovječija ribica. Promjene prirodnih tokova rijeka, kakvo je bilo kanaliziranje rijeke Trebišnjice, nažalost imaju  uništavajući uticaj na ovo izuzetno podzemno bogastvo, jer se promjene ili prekinu prirodni podzemni vodneni tokovi.


Istraživanje podzemnog života na području rijeke Trebišnjice je dio projekta SubBIOCODE – „Razvoj novih alata za brzu procjenu podzemnog biodiverziteta u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansira Critical Ecosystem Partnership Fund. Projekat ima za cilj poboljšanje udruživanja i dostupnosti podataka o podzemnim vrstama, upotrebu pristupa za bržu identifikaciju vrsta, postavljanje prioriteta za očuvanje podzemnih staništa te unapređenje vještina sudionika u zaštiti prirode u regiji.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: