Kineski astronauti stigli na Zemlju poslije 180 dana u svemiru | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Kineski astronauti stigli na Zemlju poslije 180 dana u svemiru

Izvor: RTRS | Datum:16.04.2022.

Tri kineska astronauta su se vratila na Zemlju nakon 183 dana u svemiru, prenosi Rojters pozivajući se na izvještaj kineskih državnih medija.


 

Kako se navodi, Šendžou-13 je bila najduža kineska svemirska misija sa ljudskom posadom, a astronauti su se vratili na Zemlju devet sati nakon što su napustili ključni modul prve kineske svemirske stanice.

Dok su bili u orbiti, astronauti su ručno upravljali onim što su kineski mediji nazvali "prihvatnim eksperimentom" sa Tijendžou-2 teretnom svemirskom letjelicom.

Nakon što su napustili Zemlju u oktobru, astronauti Džai Žigang (55), Je Guangfu (41), i ženski član posade Vang Japing (42) su proveli 183 dana u svemiru završavajući tako petu od jedanaest potrebnih misija da se svemriska stanica završi do kraja godine, prenosi Rojters.

Zbog zabrane Sjedinjenih Američkih Država da pristupu Međunarodnoj svemirskoj stanici, Kina je posljednju deceniju provela razvijajući tehnologiju potrebnu da izgradi vlastitu svemirsku stanicu.

Kineska svemirska stanica nazvana Tiantong (Nebeska palata) trebalo bi da bude završena do kraja godine.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: