''Đurđevdan'' prvi put zapjevan u vozu smrti (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

''Đurđevdan'' prvi put zapjevan u vozu smrti (VIDEO)

Izvor: Top.portal | Datum:06.05.2022.

Postoje razne informacije i teorije kako je i kada nastala popularna pjesma ”Đurđevdan” koji su mnogi obradili u različitim interpretacijama.

Pjesma se nalazi na posljednjem albumu “Bijelog dugmeta”, nazvanog “Ćiribiribela”.

Danas je to pjesma koja je vjerovatno najpopularniji Bregovićev hit u cijelom svijetu. Nastala je po motivima ciganske numere “Ederlezi”, a pjeva je Vaska Jankovska u filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje” ili “Vrijeme Cigana”.


U ovoj pjesmi Bregović koristi stih Đorđa Balaševića “Kada nisam s onom koju volem” i staru cigansku temu, pa još uz pratnju orkestra Fejata Sejdića. Sam Bregović tvrdi da je inspiraciju za tekst dobio direktno iz Balaševićeve pjesme “Balada o Vasi Ladačkom”.

Ovom obradom Bregović je zaludio publiku napravivši kafanski hit za sva vremena i na neki način već tada ukazao gdje i kako će se odvijati njegov dalji muzički život i karijera.

Pesma “Ederlezi” pjevala se uglavnom među Ciganima u Rumuniji, a u njoj se slavi povratak proljeća.

Tekst pjesme “Đurđevdan” se mnogo razlikuje u odnosu na ciganski “Ederlezi”. Neki istraživači kažu da je Bregović tekst “iskopao” upravo iz zapisa narodnih rodoljubnih pjesama sa područja Sarajeva iz Drugog svjetskog rata.

Postoje i druge priče o tome kako je nastala ova pjesma. Čuvena pjesma “Đurđevdan” nastala je u “vozu smrti”, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, svjedoči profesor Žarko Vidović, istoričar umjetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine. On je napisao sljedeću priču:

“Pjesma ‘Đurđevdan'u stvari je nastala u vozu za Jasenovac. Tog Đurđevdana je cijeli svemir plakao nad sudbinom srpske nejači. Krvoločne horde i naoružana bagra ispratila je u kazamat običan nedužni narod.

Drugi svjetski rat je bio noćna mora za cijelu našu zemlju. Ni na jednom pedlju nije bilo lako, a Sarajevo je i tada ponijelo izuzetno teško ratno breme. Taj grad je i u ovom slučaju iskrvario zbog svakog zla i svake misaone nastranosti svih krvnika bez obzira na koju su se stranu bogu okretali.

Od samog početka sukoba ustaše su hapsile srpski narod. Zbog surovih progona Srbi su počeli bježati iz Sarajeva. Utočište su nalazili na susjednim planinama ili pak u Srbiji. Naravno, određen broj ljudi je ostao u svom gradu, vjerujući da u dušmanima ipak postoji mrva čovječnosti i empatije. Nisu ni pretpostavili šta im đavoli spremaju.

Đurđevdan je!

Osvanuo je šesti maj 1942. godine. Bilo je to hladno sarajevsko jutro. Policija NDH naredila je da se Srbima pripremi “đurđevdanski uranak”. U četiri sata ujutru u grad su se slivale kolone zarobljenika iz Jajce-kasarne – sa brda iznad Bembaše.

Pridružili su im se sapatnici iz logora Beledije, Ćemaluše, te Centralnog i Gradskog zatvora, kao i kasarne “Vojvode Stepe”. Kolone su se susrele na Obali Kulina bana, gdje su dočekali voz smrti.

Naime, tramvajska pruga u Sarajevu imala je širinu uskotračne željeznice, pa je voz iz Broda, po naredbi rukovodstva NDH, ušao u grad. Pred očima srpskih mučenika na Obali Kulina bana pojavila se duga kompozicija teretnih vagona koja se prostirala baš koliko i kolona zatvorenika – od Vijećnice pa sve do Elektrocentrale.

U koloni je bilo oko 3.000 mahom mladih ljudi. Među njima je bilo i domaćina koji su utamničeni zajedno sa svojim sinovima, a bilo je i muslimana koji su se zauzimali za Srbe ili su se izjašnjavali kao Srbi.

Razulareni ustaša pred kolonom je uzvikivao: ‘Đe ste Srbi? Besplatno vas vodimo na teferič u Jasenovac!’

Na vagonima je pisalo ‘sedam konja ili 40 vojnika’, a ustaše su u jedan vagon uvodile i do dvije stotine ljudi. Voz smrti je tog istog 6. maja 1942. godine, na Đurđevdan, iz Sarajeva krenuo u Jasenovac. Na putu prema kazamatu, zatočenici u vagonima bez hrane i vode počeli su padati u krize zbog straha i neizvjesnosti. U opštem haosu jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske “Sloge”, u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, svojim izvježbanim i smjelim baritonom iz srca i duše zapjevao je:

– Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni…

Đurđevdan je!

Po dostupnim svjedočenjima, ustaše su zbog pjesme “Đurđevdan” zatvorile šibere na vagonima, a zatvorenici su ostali bez vazduha na malom prostoru, zbijeni jedni do drugih.

Od tri hiljade koliko ih je krenulo iz Sarajeva, u Jasenovac je stiglo dvije hiljade duša, a njih dvije stotine je preživjelo torturu. Zahvaljujući preživjelima mi danas znamo za ovaj događaj.”

Pod utiskom ove priče, sarajevski muzičar Goran Bregović je obradio pjesmu koju su pjevali zarobljeni – “Đurđevdan je”. Ta pjesma je u međuvremenu postala planetarni hit, koji se izvodi na više svjetskih jezika. Ali, na našu veliku žalost, mnogi Srbi danas ne znaju za voz smrti i za pravo značenje ove pjesme. Svi smo svjedoci da je ona zastupljena na svakoj srpskoj proslavi, uz alkohol i dignute ruke.
 
 

– Bilo bi sjajno kada bismo za promjenu počeli poštovati našu prošlost. To je jedini način da nas budućnost ne proguta i da ne dočekamo neki novi krvavi Đurđevdan. Neka je vječna slava svim žrtvama jasenovačkog kazamata – napisao je profesor Žarko Vidović.

Sam Bregović je govorio da je dodatnu inspiraciju za ovu pjesmu imao i u dvije stare albanske verzije ciganske pjesme.

“Đurđevdan” je kasnije na grčkom pjevala Alkistis Protopsalti, u Bugarskoj Slavi Trifonov, a u Turskoj Sezen Aksu.

 

Đurđevdan

Proljeće na moje rame slijeće,

Đurđevak zeleni,

Đurđevak zeleni,

Svima osim meni.

Drumovi odoše, a ja osta’.

Nema zvijezde Danice,

Nema zvijezde Danice,

Moje saputnice.

Ej, kome sada moja draga

Na đurđevak miriše,

Na đurđevak miriše,

Meni nikad više.

Eeee

Evo zore, evo zore

Bogu da se pomolim.

Evo zore, evo zore…

Ej, Đurđevdan je,

A ja nisam s onom koju volim.

Ej, kome sada moja draga

Na đurđevak miriše,

Na đurđevak miriše,

Meni nikad više.

Njeno ime neka se spominje

Svakog drugog dana,

Svakog drugog dana

Osim Đurđevdana.

Eeee

Evo zore, evo zore

Bogu da se pomolim.

Evo zore, evo zore…

Ej, Đurđevdan je,

A ja nisam s onom koju volim.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: