Ovih 10 stvari o Eurosongu sigurno niste znali | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Ovih 10 stvari o Eurosongu sigurno niste znali

Izvor: 24sata.hr | Datum:14.05.2022.

Iako se smatra paradom neukusa i kiča, Eurosong je ono što će rijetko ko priznati da rado gleda, ali svakako da  obara rekorde. Cijela priča s Eurosongom započela je još 1956. godine, a ovo su zanimljivosti vezane za ovo muzičko takmičenje.

Takmičenje za najbolju pjesmu, popularno nazvano Eurosong, postojalo je puno prije X faktora i sličnih muzičkih emisija, a i nakon više 60 godina postojanja još uvijek privlači veliku pažnju medija i publike. To je čini najdugotrajnijim televizijskim programom u istoriji.

Osim u Evropi, Eurosong se gleda u SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu, Australiji i Kini. 

1. Cijela priča započela je 1956. s jedinim ciljem ‘ujedinjavanjem nacija kroz pjesmu’. Prvo se takmičenje održalo u Švajcarskoj, gdje je nastupalo sedam zemalja. Takmičenju je uzor bio megapopularni italijanski San Remo festival, a nastupali su Njemačka, Nizozemska, Švajcarska, Belgija, Francuska, Italija i Luksemburg. Austrija, Danska i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe su se željeli takmičiti, ali su zakasnili na rok prijave. Švajcarska je pobijedila:

2. Uprkos popularnosti slavne uzrečice ‘nul points’, ta se fraza zapravo nikad nije upotrijebila. Umjesto toga, najčešće se kaže ‘pass the points’ ili ‘zero points’. Zemlja koja je kroz istoriju dobila najviše nula je Norveška, dok je Portugal drugi najveći gubitnik – budući da se njihova pjesma nikad nije našla u Top 5.

3. Najmlađa učesnica koja je ikad nastupila bila je 13-godišnja Belgijanka Sandra Kim, koja je pobijedila 1986. Najstariji je bio 95-godišnji Emil Ramsauer iz Švajcarske, koji je svirao instrument u bendu.

 
4. Nastup na Eurosongu izvođačima je donio tek kratkotrajan uspjeh i uticaj na karijeru, a jedino se ističu ABBA (pobjednici 1974. za Švedsku), Celine Dion (pobjednica 1988. za Švajcarsku) te Bucks Fizz (pobjednik za Ujedinjeno Kraljevstvo 1981.).
 

5. Najuspješnija zemlja koja nastupa na Eurosongu je svakako Irska – s ukupno sedam rekordnih pobjeda. Slijede Luksemburg, Francuska i Velika Britanija s pet pobjeda te Švedska i Nizozemska sa četiri.

6. Eurosong je poprilično skupo takmičenje– u toj mjeri da su se neke zemlje pobjednice izvlačile na siromaštvo kako ne bi morali biti domaćini sledeće godine. To su kroz istorije učinile Nizozemska, Francuska, pa čak i Monako, a u tim slučajevima bi domaćinstvo najčešće preuzimala Velika Britanija.

7. Među najveće hitove koje je Eurosong proizveo nalaze se: Congratulations (Cliff Richard za  Veliku Britaniju  1968.), Waterloo (ABBA za Švedsku  1974.), Love shine a light (Katrina &The Wawesza  Veliku Britaniju 1997.), Insieme (Toto Cutugno za Italiju 1990.).

8. Jugoslavija je bila relativno uspješna na Eurosongu, a najveći je uspjeh definitivno postigla Emilija Kokić s grupom Riva 1989. godine s pobjedničkom pjesmom Rock me baby.

9. Značajne promjene u Eurosongu dogodile su se 2006. godine kad je grupa Lordi, koja je zastupala Finsku, pobijedila heavy-metal pjesmom Hard Rock Hallelujah.

 
10. Najgorim pjesmama s Eurosonga, po broju bodova i muzičkim kritikama  smatraju se nastupi: Rodolfo Chikilikuatre – Baila el Chiki-Chiki, Alf Poier – Weil der Mensch zählt, Jemini – Cry baby, PingPong – Happy song, Piero and the Music Stars – Celebrate.
 

 


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: