Robot u Moskvi prekršio Asimovljev prvi zakon, polomio dečaku prst jer je igrao šah prebrzo | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Robot u Moskvi prekršio Asimovljev prvi zakon, polomio dečaku prst jer je igrao šah prebrzo

Izvor: RTS | Datum:25.07.2022.

Očigledno uznemiren jer je njegov sedmogodišnji protivnik odigrao potez prebrzo, robot na šahovskom turniru u Moskvi je zgrabio dečaka za ruku i polomio mu prst.

„Robot je polomio dečaku prst“, rekao je za agenciju Tas Sergej Lazarev, predsednik moskovske šahovske federacije, dodajući da je mašina pre toga odigrala mnogo mečeva bez ikakvih problema.

Snimak incidenta koji se odigrao 19. jula podeljen je na Telegramu, a na njemu se vidi kako robotska ruka nekoliko sekundi drži dečaka za prst pre nego što u kadar uskaču jedna žena i tri muškarca da ga oslobode.

Sergej Smagin, potpredsednik ruske Šahovske federacije, rekao je da je robot napao dečaka nakon što mu je pojeo jednu figuru. Umesto da sačeka da mašina završi svoj potez do kraja, dečak se odlučio za brzi odgovor.

„Postoje određene bezbednosne procedure i dečak ih je, očigledno, prekršio. Nije shvatio da treba da sačeka. Ovo je izuzetno redak slučaj, prvi za koji znam“, kaže Smagin.

Sa druge strane, Lazarev navodi da je dete odigralo svoj potez, ali nije dalo robotu dovoljno vremena da odgovori. „Dečak je požurio i robot ga je zgrabio“, dodao je Lazarev.

Povređeni dečak jedan je od 30 najboljih šahista mlađih od devet godina.

Lazarev je takođe rekao za Tas da dečak, čiji je prst kasnije fiksiran gipsom, nije previše traumatizovan time šta se desilo: „Sutradan je ponovo igrao i završio turnir.“

Njegovi roditelji, međutim, kontaktirali su kancelariju javnog tužioca. „Komuniciraćemo sa njima i videti da pomognemo kako možemo“, rekao je Smagin za Ria novosti, ističući da je incident „slučajnost“ i da je robot „potpuno bezbedan“.

Ruski velemajstor Sergej Karjakin takođe je prokomentarisao incident i pripisao ga „nekoj vrsti softverske greške“, rekavši da se ovako nešto nikada nije desilo i da želi sve najbolje dečaku.

Opasnosti razvoja veštačke inteligencije


Roboti i veštačka inteligencija postaju sve napredniji i sofisticiraniji, a najmoderniji modeli mogu da obavljaju brojne složene operacije i sarađuju sa ljudima.

Iako je incident u Moskvi daleko od toga da će se obistiniti scenario Terminatora, mnogi naučnici i stručnjaci već dugo upozoravaju na opasnost koju razvoj veštačke inteligencije nosi.

Svakako jedan od ljudi čije ideje bi trebalo slušati i držati ih se kada je u pitanju razvoj robota je legendarni pisac Isak Asimov, koji je ogroman deo svog života posvetio proučavanju etike razvoja veštačke inteligencije i potencijalne pretnje koju bi mogla da predstavlja po čovečanstvo.

Asimov je zbog toga koncipirao četiri glavna zakona kojih bi svaka mašina morala da se drži:

Nulti zakon – Robot ne sme naškoditi čovečanstvu, niti svojom pasivnošću dozvoliti da se naškodi čovečanstvu.

Prvi zakon – Robot ne sme naškoditi čoveku, niti svojom pasivnošću dozvoliti da se naškodi čoveku, osim kada je to u suprotnosti s nultim zakonom.

Drugi zakon – Robot mora slušati ljudske naredbe, osim ako su one u suprotnosti sa nultim ili prvim zakonom.

Treći zakon – Robot treba štititi svoj integritet, osim kada je to u suprotnosti sa nultim, prvim ili drugim zakonom.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: