Evo šta se dešava s tijelom ako svaki dan trčite pet km | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Evo šta se dešava s tijelom ako svaki dan trčite pet km

Izvor: Nezavisne novine | Datum:26.07.2022.

Pet kilometara je distanca koju relativno lako mogu da pretrče i manje iskusni trkači koji se bave ovim tipom rekreacije samo povremeno. Napraviti ovaj podvig jednom možda zaista i nije neka velika stvar, ako ste iole u formi.

Sa druge strane, preći pet kilometara u trku svakog dana zahtijeva veliku snagu volje, ali i iziskuje veliki napor, budući da nemate nijedan dan predaha od trčanja.

Šta bi se desilo sa vašim tijelom ako biste prihvatili ovaj izazov? Odgovor pronađite u narednim redovima…

Mišići


Svi znamo da je dizanje tegova ključ za dobijanja mišićne mase, ali i jačanje mišića. Kardio vježbe takođe povećavaju snagu mišića, naročito listova, butina i zadnjice, ali znatno sporije. Ako izaberete da svaki dan trčite pet kilometara, očekujte i zatezanje trbušnih mišića.

Zglobovi


Mada je široko rasprostranjeno vjerovanje da je trčanje loše za zglobove, istina je da je samo pretjerivanje u ovoj aktivnosti rizično za zglobove, posebno kada niste dovoljno pripremljeni, ne nosite adekvatne patike i trčite na neravnom terenu. Trčanjem pet kilometara svakog dana vi ćete ojačati svoje zglobove i smanjiti rizik od njihove povrede.

Kilaža


Ako trčite pet kilometara svakog dana, nesumnjivo ćete izgubiti nekoliko kilograma viška, pod uslovom da se istovremeno ne prejedate. Nije čak potrebno ni da smanjite svoj unos hrane da biste vidjeli pozitivan efekat trčanja na vašu kilažu. Istraživanja su pokazala da ako prosječan pojedinac jede umjereno i svaki dan istrči distancu od pet kilometara, on može da očekuje gubitak od 360 kalorija na dnevnom nivou, što nije baš puno, ali nije ni za potcjenjivanje.

Fizička kondicija


Redovno trčanje će definitivno povećati vašu fizičku kondijicu. Lakše ćete disati tokom treninga i vaša pluća, mišići i srce biće u potpunoj harmoniji. S napretkom u ovom domenu fizičke spreme, možete povećati svoju dnevnu distancu za trčanje i umjesto pet kilometara, istrčati za početak sedam i po kilometara, a kasnije i deset kilometara.

Raspoloženje


"U zdravom tijelu zdrav duh", stara je latinska izreka koja i dalje važi. Naime, poznato je da često vježbanje, makar i samo petnaest minuta dnevno, značajno smanjuje rizik javljanja depresije. Za pet kilometara trčanja trebaće vam oko pola sata, ili možda malko više ako trčite sporim tempom, što znači da su pozitivne posljedice ovog tipa rekreacije na vaše raspoloženje još veće.

(Aktivni.si)


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: