Svjetski dan klimatskih promjena | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Svjetski dan klimatskih promjena

Izvor: NKP.ba | Foto: Ilustracije | Datum:04.11.2016.

Svjetski dan klimatskih promjena, 4. novembar, je dan tokom koga se u cijelom svijetu organizuju razne aktivnosti i kampanje koje imaju za cilj da informišu i upozore stanovništvo na eventualne negativne posljedice koje ovakve promjene mogu da izazovu.

Rezultat slika za klimatske promjene

Vjeruju se da se taj cilj može postići očuvanjem biološke raznovrsnosti, održivim korištenjem prirodnih resursa, smanjenjem zagađenja i pretjerane potrošnje energije. 

Promjene koje su registrovane prethodnih, kao i one koje se predviđaju za narednih 80 godina smatraju se da su nastale kao rezultat čovjekovih aktivnosti, a ne kao posljedica prirodnih promjena u atmosferi. 

Efekat staklene bašte je veoma važan kada govorimo o klimatskim promjenama pošto se odnosi na gasove koji Zemlju održavaju toplom i kojima pripada najveća zasluga za postojanje života na njoj. Najnovije studije pokazuju da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje direktno prouzrokovale nestajanja pojedinih vrsta organizama. 

Klimatske promjene će do 2100. godine dovesti do povećanja temperature na Zemlji za 1,4 °C do 5,8 °C. Ovaj negativni efekat koje ove klimatske promjene izazivaju su razne vremenske nepogode koje su prouzrokovale brojne katastrofe, pogađajući pojedine dijelove planete i izazivajući neprocenjivu štetu privredi i društvu u celini.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: