Postanite profesionalac u njezi lica | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Postanite profesionalac u njezi lica

Izvor: Srbijanka Stanković Glavna i odgovorna urednica Magazin Topličanka | Datum:24.10.2022.

Kako da vaša koža bude uvijek izgleda lijepo?

Imati savršenu kožu želja je mnogih žena, a ni jači pol ne zaostaje. Međutim, to nije uvijek lako postići. Koža ponekad zahtijeva zahtjevne tretmane, posjete dermatolozima i kozmetičarima, a za sve to treba vremena i novca.

Spašavamo vas nepotrebnih troškova i gubljenja vremena i pretvaramo vas u profesionalca za njegu kože. Tako ćete u svakom trenutku biti spremni za ljubavni sastanak, opušteni izlazak ili važan susret sa poslovnim partnerima. Ovo su najvažniji koraci koje treba zapamtiti na putu do savršeno njegovane kože. Pročitajte.

Upoznajte svoj tip kože


Ono što mnogi ljudi griješe je to što ne znaju kako pronaći prave proizvode za njegu kože za sebe. Problem je u tome što ne znaju svoj tip kože, pa joj ne mogu pružiti odgovarajuću njegu. Zato na putu do profesionalne njege, pronađimo ovaj korak.

Odlazak kod dermatologa ili profesionalnog kozmetičara može vam olakšati njegu kože. Neka profesionalac odredi tip vaše kože i pruži smjernice za odgovarajuću njegu. Kada imate ovu osnovnu polaznu tačku, svaki sljedeći korak je mnogo lakši i donosi više uspjeha. Osim što nećete lutati od police do police i čitati sastav svakog proizvoda, uštedjet ćete i dosta novca pri kupovini kozmetike.

Možete se uspješno riješiti tragova bubuljica


Da li ste imali problema sa bubuljicama? To znači da je vaša koža pretrpjela značajna oštećenja i prošla kroz brojne upalne procese. Ako je problem dugo trajao, a tu mislimo na godine, za očekivati ​​je da su posljedice ostale. Najčešće posljedice koje ostaju nakon problema s aknama su mrlje na površini kože. Stručnjaci ovaj problem nazivaju hiperpigmentacija, a nastaje zbog načina na koji se koža obnavlja nakon problema s aknama.

Mrlje od bubuljica mogu se pojaviti i na licu i na drugim dijelovima tijela, ali su najčešće posljedica UV zraka. Zato su najčešće i najvidljivije one na licu.

Hiperpigmentacija i fleke od akni se mogu izbjeći! Tajna je u pravilnoj njezi. To znači da svoju kožu redovno čistite i njegujete odgovarajućim kremama. Ako ste skloni pojavi bubuljica, suzdržite se od stiskanja i dodirivanja već upaljenog područja. Sačekajte da bubuljica prirodno „sazre“ i prođe bez ostavljanja ožiljaka ili mrlja.

Bilo bi dobro vidjeti šta uzrokuje vaš problem s bubuljicama. Da li je u pitanju bijeli šećer ili možda hormoni? Stavljanjem ovih štetnih uticaja pod kontrolu možete značajno smanjiti pojavu novih bubuljica, a samim tim i spriječiti pojavu fleka.

Redovno čistite lice


Profesionalci znaju da kožu lica treba redovno čistiti, a sada to znate i vi! Evo kako to učiniti. Vjerovatno prvo pomislite da operete lice sapunom. Sapun je u redu, ali samo ako je namijenjen isključivo za umivanje lica i ne sadrži agresivne i štetne sastojke koji bi dodatno iritirali kožu. To su osnove, a postoji još koraka za čišćenje.

Još jedan važan korak koji nikako ne treba preskočiti je čišćenje lica uz pomoć odgovarajućih preparata za tu svrhu. Prilikom kupovine ovog proizvoda vodite računa o tome da je prilagođen vašem tipu kože.

Čišćenje kože mora biti svakodnevni ritual i ujutru i uveče. Važno je napomenuti da prilikom večernjeg čišćenja kože ne preskočite skidanje šminke. Ne idite na spavanje našminkani, jer koža tokom noći neće moći da diše i regeneriše se. Veoma efikasan način uklanjanja šminke je uz pomoć micelarne vode. Riječ je o proizvodu koji prija svim tipovima kože i vrlo je dostupan svima. Tek nakon toga dolazi kvalitetna noćna krema koja će učiniti da vaša koža izgleda zdravo i lijepo.

 Noć je vrijeme za oporavak kože, a ne samo za odmor, i zato je treba temeljito očistiti od šminke, nakupljene prljavštine i dati joj kvalitetnu njegu.

Svakodnevna njega – korak koji se ne može preskočiti


Možda ste lijeni i preskočite neke korake u njezi kože, ali nikako u svakodnevnoj njezi. Ostavite lijenost po strani i odvojite malo vremena ujutro da nanesete dnevnu kremu. Vjerujte nam na riječ, vaša koža će vam biti zahvalna.

Odgovarajuća dnevna krema prilagođena vašem tipu kože ne samo da će nahraniti kožu, već je i zaštititi od štetnih efekata kojima je izložena tokom svakodnevnih aktivnosti. Dakle, prvo čišćenje kože, a zatim krema.

I ne zaboravite! Odaberite kremu koja sadrži SPF faktor koji će je zaštititi od sunca. Ako vaša krema ne sadrži SPF faktor, potrebno je nanijeti posebnu kremu za zaštitu od sunca. Ovaj korak je posebno važan tokom toplih proljetnih i ljetnih dana, a mora biti zastupljen i u zimskom periodu.

Tek nakon svega ovoga slijedi ljepota i šminka.

Piling – obavezan jednom sedmično


Piling kože je veoma važan ako želite da imate lepu i njegovanu kožu. Dobra vijest je da to ne morate raditi svaki dan. Naprotiv, svakodnevno piling se ne preporučuje jer možete dodatno iritirati kožu. Dovoljno ga je zapamtiti jednom sedmično. Nakon skidanja šminke, uklonićete mrtve ćelije kože, a nećete je nepotrebno iritirati.

Piling možete raditi uz pomoć gotovih preparata, a tu su i brojni prirodni pilinzi koji se rade po domaćoj recepturi. Koje god rješenje da odaberete, važno je da odgovara vašem tipu kože i da daje rezultate. Sve ovo možete učiniti kod kuće kao pravi profesionalac i bez mnogo problema.

Prilagodite njegu lica godišnjem dobu


Nije nebitno kako njegujete svoju kožu ljeti i zimi! Definitivno postoji razlika. Svako godišnje doba sa sobom nosi određene vremenske prilike i temperaturne razlike. Nećete isto tako brinuti o svojoj koži na minus deset stepeni i plus trideset pet stepeni, zar ne? U zavisnosti od temperature i vremena, potrebe vaše kože se razlikuju.

Tokom zime kada je napolju hladno, kada vetar češće duva, koža je sklona isušivanju i perutanju. Sigurno ste imali peckanje kada ste bili izloženi hladnoći tokom zime. Da biste to spriječili, morate zaštititi kožu prije izlaska po hladnom vremenu. To činite uz pomoć krema koje će vašoj koži pružiti hidrataciju i dovoljno ulja. Na taj način se neće tako lako isušiti i oštetiti. 

Ako ste mislili da sunce ne utiče na vašu kožu tokom zime, varate se. Sunce je aktivno i u zimskim mjesecima ga jednostavno ne primjećujemo u velikoj mjeri. Stoga ne bi trebao nedostajati barem minimalni zaštitni faktor. Neke kreme ga  sadrže u svom sastavu, a ako ga vaša krema nema, onda morate kupiti posebnu kremu sa zaštitnim faktorom.

A šta da radimo ljeti?

Što se ljeta tiče, situacija nije mnogo drugačija. Prilikom izlaska iz kuće nanesite dnevnu kremu i potrebno je samo povećati zaštitni faktor (provjerite UV index zračenja za taj dan ). Neka bude najmanje trideset, a poželjno je da postoji i broj pedeset. Sačuvaće vašu kožu od oštećenja i preranog starenja. 

Njega kože više nije bauk. Sada znate sve tajne i na pragu ste da postanete pravi profesionalac kada je u pitanju njega najvećeg organa. Idite korak po korak i izgledajte savršeno.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: