Električni uređaji koji vam najviše podižu račune za struju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Električni uređaji koji vam najviše podižu račune za struju

Izvor: Srbijanka Stanković Glavna i odgovorna urednica Magazin Topličanka | Datum:30.11.2022.

U godini kada se najviše govori o uštjedi energije i energetskoj krizi, važno je znati da li to ispravno implementiramo. Uštjeda električne energije ove zime znači i promjenu navika.

Televizor, mašina za pranje veša, frižider i drugi uređaji su odgovorni za više od polovine lične potrošnje električne energije svakog domaćinstva. Da bismo uštjedeli, moramo znati i koji su to uređaji „najskuplji“ za korišćenje. Znate li koji su?

Frižider
Ovo je nesumnjivo "kralj električne energije" u kući. Frižideri su neophodni aparat u svakom domaćinstvu, ali koriste i do 30,6% ukupne potrošnje električne energije u vašem domu.

Da biste izbjegli prekomjernu potrošnju, važno je da vrata frižidera ne ostavljate otvorena, jer to uveliko povećava količinu posla koji motor mora obaviti. Takođe, nemojte stavljati vruću hranu u frižider, jer napor potreban da se hrana ohladi troši još više energije.

Najefikasniji frižideri su oni sa klasom A+++, koji troše i do 80% manje od frižidera klase D. Tokom normalnog radnog vijeka, ove uštjede sprečavaju emisiju oko tone i po CO2 i smanjuju potrošnju za iznos od oko 1.000 maraka. 

Kompjuteri
Ni ovi uređaji nisu tako naivni za potrošnju kao što to možda mislite. Udio kompjutera čini 7,7% ukupno računa za električnu energiju.

Neki od najboljih savjeta za uštjedu energije za ovaj, danas osnovni električni uređaj, uključuju smanjenje svjetlosti ekrana, uklanjanje screensaver-a  i isključivanje dodatnih uređaja kao što su štampač, skener, zvučnici. Često smo lijeni da ga isključimo kada ga ne koristimo, ali bi trebalo da to obavezno učinite sljedeći put.

Rashladni uređaji – klime i ventilatori
Za hlađenje kuće potrebno je znatno manje energije nego za grijanje, sa 10,7% ukupne potrošnje. Međutim, i dalje je klima visoko na listi potrošača i jedan je od uređaja gdje se treba fokusirati na energetsku efikasnost. 

Baš kao što toplota može izaći iz kuće, tako može i hladan zrak. Ovdje treba primijeniti slične metode za smanjenje gubitka toplote, kao što je energetski „pregled“ kuće i postavljanje izolacije. Vodite računa da ste zapečatili sve praznine i pukotine kako bi se spriječio izlazak hladnog zraka ili ulazak vrućeg zraka. 

Novi uređaji dostižu nivoe efikasnosti od preko 98%, tako da je i njihova kupovina (ukoliko imate klimu starijeg datuma proizvodnje) opcija koju morate uzeti u obzir.

Mašina za pranje rublja
Mašine za pranje rublja troše 11,8% energije svih kućnih električnih uređaja ukupno.

Da biste uštjedeli energiju s ovim električnim aparatom, koristite kratke programe pranja i postavite temperaturu na hladno pranje kad god je to moguće. Osim toga, ako vam mašina za pranje veša nije opremljena podesivim sistemom punjenja, trebalo bi da je koristite samo kada je puna i na niskoj ili umjerenoj temperaturi, jer na zagrijavanje vode odlazi većina utrošene energije.

Ako je koristite vrlo često, neka to bude noću po povoljnijoj tarifi.

Bojleri
Koristeći 13,6% električne energije u domu, bojleri su drugi najveći potrošač u čitavom domaćinstvu. Potreba za korištenje bojlera tokom cijele godine je neminovnost, zato je priorite pronaći energetski učinkovita rješenja za smanjenje potrošnje. 

Jedan od načina je ugradnja bojlera bez rezervoara, zbog činjenice da oni zagrijavaju vodu samo kada je to potrebno, za razliku od kontinuiranog zagrijavanja vode kod običnih bojlera. Druga opcija koja koristi obnovljivu energiju je solarni bojler. Cijena solarnog bojlera je u prosjeku između 2.800 i 10 000 evra. Cijena jeste velika, ali će vas na duge staze spasiti prevelike potrošnje i visokog računa za struju.

Potrošnju bojlera ćete smanjiti i pranjem suđa u mašini, pa potražite energetski efikasne opcije, kakve su Bosch sudomašine.

Pećnica
Ako volite da pripremate hranu i često koristite pećnicu, znajte da ovaj uređaj koristi 8,3% ukupne potrošnje vaših električnih uređaja.

Za uštjedu, ne otvarajte vrata pećnice dok je u upotrebi, jer svaki put kada otvorite vrata, pećnica gubi 20% svoje akumulirane energije. Isto tako, higijena pećnice je veoma važna. Trebalo bi da uklonite masnoće, jer ako ih ima, pećnica troši mnogo više energije za zagrijavanje. Preporučljivo je isključiti pećnicu prije kraja vremena pečenja, kako biste iskoristili preostalu toplotu ovog uređaja.


Televizor
Još jedan od „kraljeva potrošnje“ je televizor, budući da koristi 12% ukupne potrošnje električnih uređaja vašeg domaćinstva.

Najvažniji način za uštjedu energije sa ovim uređajem je da ga ne ostavljate u stanju pripravnosti. Uvijek biste trebali potpuno isključiti televizor, jer u stanju pripravnosti iliti „standby“ modu može potrošiti istu količinu energije kao i kompjuter u punoj upotrebi.

Imajte na umu da televizori sa LED tehnologijom troše 25% manje energije od LCD televizora i do 40% manje od plazma televizora.

Rasvjeta
Sijalice su tokom godina postale daleko energetski efikasnije. Danas, vrhunska tehnologija rasvjete na tržištu, LED diode, troše znatno manje energije od svojih prethodnika, a takođe traju mnogo duže.

Ipak, rasvjeta čini značajan dio vaše potrošnje električne energije svakog mjeseca prije svega zbog toga koliko se koristi, pa je njen udio u ukupnoj potrošnji oko 9%.

Postoji mnogo strategija koje vam mogu pomoći da uštjedite na računu za struju. Možete pokušati smanjiti upotrebu najvećih potrošača kao što su uređaji za klimatizaciju i grijanje. Ili možete instalirati nove, energetski efikasnije uređaje koji će vam dugoročno uštjedeti novac. Ako nemate vremena za uključivanje i isključivanje uređaja, investirajte u neke pametne utičnice i uređaje, kao što su termostati, koji će automatski kontrolisati potrošnju umjesto vas.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: