Toyota najprodavanija na svijetu u 2022. | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Toyota najprodavanija na svijetu u 2022.

Izvor: nezavisne | Datum:31.01.2023.

​Prošle godine je isporučila 10,5 miliona vozila širom svijeta, čime je zadržala prvo mjesto na listi najprodavanijih proizvođača automobila.

Toyota, u čijem vlasništvu su pored istoimenog brenda i Ledžus i Daihatsu, prodala je u inostranstvu rekordnih 8,6 miliona vozila, što je doprinijelo da se nadoknadi pad broja prodatih automobila na domaćem, japanskom tržištu.

Prodaja u Japanu smanjena je za 9,6 odsto, odnosno na 1,9 miliona vozila.

Volksvagen grupa (sa svim svojim brendovima) je prošle godine zauzela drugo mjesto na svijetu. Ranije ovog mjeseca VNJ je objavio da je imao najmanju prodaju u posljednjih 10 godina - prošle godine je prodato 8,3 miliona vozila.

I Toyota i Volksvagen se suočavaju sa poteškoćama u svom poslovanju. Međutim, japanski proizvođač je saopštio da su snažna tražnja u Aziji i povećani proizvodni kapaciteti u Aziji i Sjevernoj Americi doprinijeli povecćanju globalne proizvodnje kompanije od pet odsto u 2022. godini.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: