Kosovo danas zvanično dobilo pozivni broj +383 | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Kosovo danas zvanično dobilo pozivni broj +383

Izvor: Blic | Foto: Ilustracije | Datum:15.12.2016.

Kosovu je danas, na osnovu Briselskog sporazuma, zvanično dodijeljen pozivni broj +383. To je za "Blic" potvrđeno i iz Kancelarije za KiM.

Pozivni broj +383 - Foto: ilustracija

Kako navode, sve se desilo jutros u Briselu.

- Srbija je dobila teritorijalni pozivni broj, koji ustupa Kosovu na korišćenje. U isto vrijeme, srpska kćerka firma "Telekoma Srbija" na KiM dobila je licencu za rad - kažu za "Blic" u Kancelariji za KiM.

Prema procjenama, oko dva mjeseca biće potrebno da se pozivni brojevi koji se trenutno upotrebljavaju na KiM (381, 386, 377) prebace na novi pozivni broj +383.

Da nije riječ o pozivnom broju za državu Kosovo, već za autonomnu pokrajinu, može se vidjeti i iz pisma koje je Srbija poslala Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji, gdje se navodi da se pozivni broj ustupa za teritorijalnu oblast Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Takođe, u odgovoru Unije piše da se korišćenjem termina Kosovo, ne prejudicira status i da će u tehničkim aneksima biti propraćeno takvom fusnotom.

Da je KiM dodijeljen pozivni broj danas je potvrdila i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, i da se to desilo na osnovu Briselskog dogovora i pisma Srbije.

Ona je ocijenila da je "u pitanju istorijsko dostignuće u oblasti telekoma, i da ojačava međunarodni subjektivitet Kosova".

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je da je pozivni broj +383 u vlasništvu Srbije, i da je dodijeljen KiM kao geografskoj, a ne međunarodnoj oblasti.

Prema Sporazumu o telekomunikacijama, za koji je saglasnost postignuta prije mjesec dana, rok i za jednu i za drugu stranu da ispune svoje obaveze je 15. decembar.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: