Carski pečat prodat za rekordna 22 miliona evra | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Carski pečat prodat za rekordna 22 miliona evra

Izvor: Zanimljivosti dana | Foto: Zanimljivosti dana | Datum:17.12.2016.

Kineski carski pečat iz epohe Ćjanlun (1736-1798 ) prodat je za rekordnu aukcijsku sumu i to jednom nemenovanom kineskom kolekcionaru za 21 milion evra.

pecat kineski carski

Ova prodajna cijena je dvadeset puta više od procijenjene početne aukcijske cijene na aukciji u Parizu, potvrđeno je iz aukcijske kuće "Druo".

Vrijednost pečata je bila procijenjena na između 800.000 i milion evra. Napravljen je od bež i crvenog steatita, jednog od najdragocijenijih materijala za pečate tadašnjeg vremena, iz jugoistočne provincije Fudžijan.

Inače, ovo je rekordan iznos za koji je prodat na aukciji jedan pečat, a raniji rekord iznosio je 13.840,000 evra.

U aukcijskoj sali i preko telefona, više ljudi se nadmetalo za kupovinu tog pečata, ukrašenog stilizovanim zmajevima, simbolom carske vlasti.

Prema ocjeni stručnjaka sa aukcije, car Ćjanlun je poznat po tome što je imao veliki broj carskih pečata, izuzetne izrade. Car je veliku pažnju pridavao umjetnosti i kulturi, i naredio je da mu se izradi više od 1.800 carskih pečata.

Tako je od 1.800 pečata, približno 700 njih nestalo, a oko je 1.000 sačuvano u muzeju Zabranjenog grada u Pekingu. Danas, svaki od ovih kineskih carskih pečata vrijedi pravo malo bogatstvo, pa ne čudi da su predmet traganja mnogih kolekcionara širom svijeta.

Pečat je krajem 19. vijeka kupio mladi francuski kolekcionar, ljekar koji je radio u mornarici i koji je više puta boravio u Kini. Predmet je od tada u istoj porodici.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: