Poslije 18 godina direktan voz Beograd – Kosovska Mitrovica | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Poslije 18 godina direktan voz Beograd – Kosovska Mitrovica

Izvor: RTRS | Datum:14.01.2017.

Voz na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica, poslije 18 godine, jutros je krenuo u promotivnu vožnju sa glavne beogradske željezničke stanice.

Voz je krenuo u promotivnu vožnju u 8.30 časova, a u vozu je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je za TV Pink rekao da je ovaj voz najljepši početak Pravoslavne nove godine za sve građane Srbije, a posebno za one na sjeveru Kosova i Metohije.

On je istakao da će ovaj voz imati direktnu vezu Kosovske Mitrovice sa Šumadijom i Beogradom, što će mnogo značiti za 12.000 studenata Kosovske Mitrovice, ali i za sve tamošnje Srbe.

Đurić je dodao da je ovo prvi voz u Srbiji koji je opremljen besplatnim internetom i da predstavlja pokretnu izložbu, jer je ukrašen freskama srpskih manastira sa Kosova i Metohije, koji su na listi svjetske baštine Uneska.

On je dodao da je autor slika svjetski poznati srpski umjetnik Andrej Vasiljević, koji je iskoristio elemente srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, koja je proglašena za svjetksu kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska.

„Veoma nam je važno da čuvamo našu istoriju, kulturu, jer je to okosnica našeg identiteta. Univerzalna poruka ovoga je jedinstvo i zajedništvo“, rekao je Đurić.

On je dodao da ovom voznom linijom „Železnice Srbije“ pojačavaju prisustvo na Kosovu i Metohiji, te napomenuo da će se do 26. februara procjenjivati da li će biti i ekonomski isplativa.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: