Zemlje meda i mlijeka: Ovo je top 5 država sa najvećim procentom milionera | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Zemlje meda i mlijeka: Ovo je top 5 država sa najvećim procentom milionera

Izvor: oslobo]enje | Datum:19.09.2023.

Nije tajna da se u nekim krajevima svijeta živi u ekstremnom izobilju. Ni u današnje doba krize ove države nemaju razloga za brigu. Možete li pretpostaviti koje su?

 

 

San o postizanju finansijske nezavisnosti i postizanju statusa milionera privlači mnoge. Sretnu li se prave prilike, trud, rad i zalaganje, taj san može postati stvarnost. Iako je put do postizanja tog statusa za većinu dug i zahtjevan, u ovim zemljama je to lakše nego igdje drugo. U ovom članku istražujemo pet bogatih zemalja s najvišim postotkom milionera i tajne njihovog finansijskog uspjeha. 

5. LIHTENŠTAJN
Lihtenštajn, mala evropska kneževina između Švicarske i Austrije, postala je bogata zahvaljujući povoljnim poreznim politikama i stabilnom finansijskom sektoru. Zemlja ima nisku stopu poreza na dohodak i korporativnog poreza, što je privuklo mnoge ulagače i poslovne ljude. Pored toga, Lihtenštajn nudi povjerljivost i diskreciju u finansijskim transakcijama, što je još jedan razlog zašto mnogi biraju ovu zemlju za upravljanje svojim finansijama. Kroz istoriju je Lichtenstein razvijao bankarski sektor koji je privukao bogate klijente iz cijelog svijeta, nudeći povjerljivost i sigurnost u upravljanju sredstvima. Danas ostaje jedna od najbogatijih zemalja na svijetu po bruto domaćem proizvodu po stanovniku. Neki od uspješnih milionera i kompanija koje su povezane s ovom zemljom uključuju bend U2 i milijardera Dietricha Mateschitza, osnivača Red Bulla.

4. SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE
Iako je, sa 8,8% milionera, na četvrtom mjestu u statistici po glavi stanovnika, opše poznato je da je SAD dom najvećem ukupnom broju milionera na svijetu. Sjedinjene Američke Države postale su bogate zahvaljujući nizu faktora tokom svoje prošlosti. Ključni momenti uključuju industrijalizaciju u 19. vijeku, ekspanziju prema zapadu, te period nakon Drugog svjetskog rata, kada su postale svjetska supersila. Amerika je također bila lider u tehnološkim inovacijama, financijskom sektoru i međunarodnoj trgovini. Danas su SAD najveća ekonomija na svijetu s raznolikim industrijama, uključujući tehnologiju, financije, zabavu i proizvodnju. Pojedinci kao što su Elon Musk, Jeff Bezos i Warren Buffett su među najbogatijim ljudima na svijetu, dok su kompanije poput Applea, Googlea i Amazona globalni divovi koji oblikuju suvremeno poslovanje.

 
 
3. KATAR
Bliskoistočna zemlja Katar ističe se visokim postotkom milionera od oko 14%. To je rezultat bogatstva nafte i plina te velikih investicija u infrastrukturu i nekretnine. Katar, mala zaljevska država, postao je bogat zahvaljujući svojim ogromnim rezervama prirodnog plina. U 20. stoljeću, eksploatacija ovih resursa dramatično su transformirali zemlju. Danas je Katar jedna od najbogatijih zemalja na svijetu po bruto domaćem proizvodu po stanovniku a njegova ekonomija temelji se na izvozu prirodnog plina i nafte. Zemlja takođe ulaže u različite sektore, uključujući sportske događaje, obrazovanje i infrastrukturu, kako bi diverzificirala svoju ekonomiju. Katar je domaćin svjetski poznatih kompanija poput Qatar Airwaysa i Qatar Petroleuma a najbogatija osoba je Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, trenutačni emir Katara te glava obitelj Al Thani​.

2. ŠVAJCARSKA
Švicarska, poznata po svojoj financijskoj stabilnosti, ima postotak milionera od oko 18%. Preciznost, bankarske tajne, kvalitetno obrazovanje i raznovrsne poslovne prilike doprinose finansijskom uspjehu stanovništva. Švicarska je postala bogata zahvaljujući svojoj neutralnosti tokom svjetskih ratova, te razvoju financijskog sektora i banaka. Švicarska je često služila kao sigurna luka za imovinu i kapital iz cijelog svijeta. I danas je Švajcarska poznata po stabilnosti, kvaliteti života i visokim primanjima svojih građana. Neki od poznatih švicarskih milijunaša uključuju Jorgea Paula Lemanna, osnivača AB InBeva, te članove porodica Hoffmann i Roche, vlasnike farmaceutske kompanije Roche. Takođe, kompanije poput Nestléa i Novartisa imaju globalni utjecaj u poslovnom svijetu, ali daleko najveći doprinos donose banke poput Credit Suisse Group AG, UBS-a, Reiffeisen-a i sl.

1. MONAKO
Ova mala mediteranska država ima najviši postotak milionera na svijetu, čak premašujući 30% stanovništva. Ova visoka koncentracija bogatstva može se pripisati luksuznom načinu života, povoljnim poreznim politikama i privlačnom poslovnom okruženju. Monako je postao bogat zahvaljujući svojem statusu kao poreznom rajskom otoku i luksuznoj destinaciji na obali Francuske rivijere. Tokom 19. vijeka, princ Albert I je razvio Monako kao turističku destinaciju koja privlači europske elite i bogate goste. Danas je Monako poznat po niskim porezima, luksuznim kasinima i jahtama, te je dom mnogim milionerimai milijarderima. Neki od najbogatijih ljudi koji su povezani s Monakom uključuju Princezu Caroline, Princezu Stephanie i porodica Grimaldi. Takođe, kompanije poput Casina de Monte-Carla i raznih finansijskih institucija igraju ključnu ulogu u ekonomiji Monaka. 


​Jesu li ovo zemlje koje ste očekivali vidjeti na listi? 


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: