Prvi roman o srpskim vitezima (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Prvi roman o srpskim vitezima (VIDEO)

Izvor: RTS | Foto: Screenshot/YouTube | Datum:30.01.2017.

Moderan pristup istorijskih nauka u svijetu danas ima težište na istraživanju socijalne istorije, odnosno društvenih odnosa i svakodnevnog života ljudi.

Srpski viteški kod - Foto: Screenshot/YouTube

Kada je riječ o srednjem vijeku, viteštvo je jedna od osobenosti evropske kulture. O viteštvu u Srbiji govori knjiga "Srpski viteški kod" arheologa Marka Aleksića.

Djelo je prvi naučni pokušaj da se na ovim prostorima osvijetli viteška kultura u srednjovjekovnoj Srbiji.

Knjiga donosi nova saznanja o ratničkoj tradiciji, oživljava viteške turnire i atmosferu dvoboja, tumači simboliku grbova, ali ukazuje i na popularnost čitanja viteških romana. Govori o romantičnoj ili dvorskoj ljubavi, o tadašnjim shvatanjima o braku, odnosu muškarca i žene, ali i o ženama vitezovima.

- Istraživanje koje je predstavljeno u ovoj knjizi pokazuje da je viteštvo u srednjovjekovnoj Srbiji bilo veoma srodno, zapravo je predstavljalo jednu cjelinu s onim evropskim viteštvom kako ga zamišljamo. I to je i za mene bilo jedno otkriće – da je zapravo kod nas postojala viteška kultura gotovo u svim onim manifestacijama kako pretpostavljamo da je bila u zapadnoj Evropi - objašnjava autor.


Tu su neka sasvim nova zapažanja i otkrića o ranoj tradiciji viteške kulture na ovim prostorima. Među njima, prvi pomen viteza 1080. godine pod latinskim nazivom miles.

- Druga važna stvar je dodir krstaša sa vladarima na našem prostoru, to se dešava još od vremena Konstantina Bodina i Prvog krstaškog rata. Pored toga, zanimljiv je podatak koji donosi ova knjiga o postojanju srpskih monaha u manastiru Svete Katarine na Sinaju gdje su pisali dokumenta na ćirilici i glagoljici. Knjiga je važna zato što je naučno utemeljena, koristi sve raspoložive izvore i svi ti podaci su proverljivi - ističe Dejan Bulić sa Istorijskog instituta.

"Srpski viteški kod" je dinamično i faktografski bogato štivo, namijenjeno široj čitalačkoj publici, ukazuje na mogućnost drugačijeg čitanja, odnosno sagledavanja epohalnih nacionalnih događaja.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: